Logo gemeente Deventer

Zelf asbestdaken verwijderen van schuren

U mag alleen zelf een asbestdak verwijderen, als het dak kleiner is dan 35 m2 en bestaat uit (golf)platen die nog heel zijn. Ook moet u de (golf)platen kunnen losschroeven en verwijderen zonder dat ze kapot gaan.

Voldoet uw dak aan deze voorwaarden, dan kunt u van de gemeente een gratis veiligheidspakket krijgen voor 2 personen. Ook kunt u het asbestafval gratis inleveren bij het Recycleplein van Circulus-Berkel. Er zijn wel een paar belangrijke stappen die u vooraf moet volgen.

 

Sloopmelding 

Als u zelf het asbestdak van uw schuur gaat vervangen, dan moet u minimaal 5 dagen voor de sloop bij het Omgevingsloket Online (OLO) een sloopmelding doen. Als u de melding heeft gedaan, krijgt u van het OLO per e-mail bericht dat het meldingsformulier is doorgestuurd naar de gemeente. De gemeente beoordeelt of aan de wettelijke eisen is voldaan. Is het akkoord, dan ontvang u een acceptatiebrief van de gemeente. Daarna kunt u aan de slag.

 

Veiligheidspakket

Met het afgeven van een kopie van de brief van de gemeente, kunt u bij het Recycleplein van Circulus-Berkel (Westfalenstraat 5) het veiligheidspakket voor 2 personen ophalen. Ook krijgt u inpakfolie mee. Met het veiligheidspakket kunt u uzelf beschermen. Het pakket bestaat uit:

  • 2 wegwerpoveralls;
  • 2 mondkapjes;
  • 2 kledingsets (onderbroek, shirt, sokken);
  • 2 asbestzakken;
  • 1 rol tape;
  • 2 paar handschoenen;
  • 2 breekmesjes;
  • 1 lijmspray;
  • 2 kleefdoeken;
  • 1 stickervel met tekst: ASBEST.

Haalt u het veiligheidspakket en de folie op, dan moet u de milieupas laten zien. Volg daarna de route 'GRATIS' naar het rode KCA-gebouwtje. Daar geeft u een kopie van de acceptatiebrief van de gemeente af.

 

Asbest verwijderen

Voordat u begint met het verwijderen van de asbest, is het belangrijk dat u eerst de instructievideo en de veiligheids- en werkinstructie (pdf, 220 KB) goed bekijkt. Zo weet u wat u wel en niet moet doen om het asbest veilig te verwijderen.

We raden u ook sterk aan om uw buren van te voren te informeren dat u het asbestdak van de schuur gaat verwijderen. Geef aan dat u zich houdt aan de veiligheidseisen.

 

Asbest wegbrengen

Heeft u het asbest veilig van uw dak verwijderd, volgens de voorschriften ingepakt en heeft u ook de naden afgeplakt (vergeet de stickers niet)? Dan kunt u het asbestafval veilig wegbrengen naar het Recycleplein. Daar wordt gecontroleerd of het niet meer is dan 35 m2. Ook kijkt de medewerker of het pakket dubbel verpakt is in doorzichtig plastic en de naden en hoeken goed afgeplakt zijn. U geeft de acceptatiebrief van de gemeente af. Vergeet ook niet uw milieupas mee te nemen.

 

En dan?

Een schuurtje leent zich misschien wel voor een groen dak, al dan niet met zonnepanelen. Vaak kunt u ook makkelijk uw regenpijp afkoppelen en het regenwater opslaan. Meer weten over wat de mogelijkheden zijn, wie u daar bij kunt helpen en welke subsidies er zijn? Kijk op www.deventerstroomt.nl.