Zelf asbestdak verwijderen
Is uw asbestdak kleiner dan 35 m2? Dan mag u als particulier uw asbestdak zelf vervangen. De (golf)platen moeten wel heel zijn. U moet de (golf)platen kunnen losschroeven en verwijderen zonder dat ze kapot gaan.
Voor grotere daken en bedrijfsdaken bent u verplicht een gecertificeerde asbestsaneerder in te schakelen. Zij kennen als geen ander de regelgeving rondom asbestverwijdering.
Sloopmelding eerst
Als u zelf het asbestdak van uw schuur gaat vervangen, dan moet u minimaal 5 dagen voor de sloop bij het Omgevingsloket Online (OLO) een sloopmelding doen. Als u de melding heeft gedaan, krijgt u van het OLO een e-mail. Hierin staat dat het meldingsformulier is doorgestuurd naar de gemeente. De gemeente beoordeelt of aan de wettelijke eisen is voldaan. Is de melding akkoord, dan ontvang u een acceptatiebrief van de gemeente. Daarna kunt u aan de slag.
Veiligheidspakket
Met het afgeven van een kopie van de brief van de gemeente, kunt u bij het Recycleplein van Circulus-Berkel (Westfalenstraat 5) het veiligheidspakket voor 2 personen ophalen. Ook krijgt u inpakfolie mee. Met het veiligheidspakket kunt u uzelf beschermen. Het pakket bestaat uit:
- 2 wegwerpoveralls;
- 2 mondkapjes;
- 2 kledingsets (onderbroek, shirt, sokken);
- 2 asbestzakken;
- 1 rol tape;
- 2 paar handschoenen;
- 2 breekmesjes;
- 1 lijmspray;
- 2 kleefdoeken;
- 1 stickervel met tekst: ASBEST.
Haalt u het veiligheidspakket en de folie op, dan moet u de milieupas laten zien. Volg daarna de route 'GRATIS' naar het rode KCA-gebouwtje. Daar geeft u een kopie van de acceptatiebrief van de gemeente af.
Asbest verwijderen
Voordat u begint met het verwijderen van de asbest, is het belangrijk dat u eerst de instructievideo en de veiligheids- en werkinstructie (pdf, 220 KB) goed bekijkt. Zo weet u wat u wel en niet moet doen om het asbest veilig te verwijderen.
We raden u ook sterk aan om uw buren van te voren te informeren dat u het asbestdak van de schuur gaat verwijderen. Geef aan dat u zich houdt aan de veiligheidseisen.
Op de website van de Rijksoverheid vindt u alle regels waar u zich aan moet houden bij het verwijderen van asbest. Kijk ook op de pagina Storten van asbestafval. Op www.milieucentraal.nl vindt u een overzicht van de benodigde materialen.
Asbest wegbrengen
Heeft u het asbest veilig van uw dak verwijderd, volgens de voorschriften ingepakt en ook de naden afgeplakt (vergeet de stickers niet)? Dan kunt u het asbestafval veilig wegbrengen naar het Recycleplein. Daar wordt gecontroleerd of het niet meer is dan 35 m2. Ook kijkt de medewerker of het pakket dubbel verpakt is in doorzichtig plastic en de naden en hoeken goed zijn afgeplakt. U geeft de acceptatiebrief van de gemeente af. Vergeet ook niet uw milieupas mee te nemen.
Voorwaarden zelf verwijderen asbest
Onder bepaalde voorwaarden mag u als particulier uw asbestdak van 35 m2 zelf verwijderen:
- De asbestplaten zijn heel (hechtgebonden) en niet verbrokkeld. Als de platen verbrokkeld zijn, komen er vezels vrij. Asbest is gevaarlijk op het moment dat vezels worden ingeademd. Om ze zonder beschadiging te kunnen verwijderen, moeten ze losgeschroefd kunnen worden. Platen die anders zijn vastgemaakt, bijvoorbeeld gelijmd of gespijkerd, mag u niet zelf verwijderen.
- Bij het zelf verwijderen van asbesthoudende platen, moet u zich houden aan belangrijke veiligheidsmaatregelen. Deze zijn in het belang van uw gezondheid en die van uw omgeving. Denk hierbij aan een goede stofmasker, handschoenen, (wegwerp-)overal, een geschikte ladder en plasticfolie voor het inpakken van de golfplaten.
Kijk voor meer informatie op de pagina Storten van asbestafval.
Mogelijkheden nieuw dak?
Het nieuwe dak leent zich misschien wel voor een groen dak, misschien wel met zonnepanelen. Vaak kunt u ook gemakkelijk uw regenpijp afkoppelen en het regenwater opslaan. Meer weten over wat de mogelijkheden zijn, wie u daar bij kunt helpen en welke subsidies er zijn? Kijk op www.deventerstroomt.nl.
Erfchoaches
In het buitengebied van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte werken 3 erfcoaches van provincie Overijssel. De erfcoaches bevorderen dat het prettig wonen, werken en leven blijft op het platteland.
De coaches helpen agrariërs en andere erfeigenaren in het buitengebied na te denken over de toekomst. In het buitengebied spelen veel zaken tegelijkertijd. Dat biedt kansen voor de toekomst, maar waar begint u en bij welk ‘loket’ moet u zijn?
Ook met vragen over asbestverwijdering kunt u terecht bij de erfcoaches. Kijk op de pagina www.deventer.nl/erfcoach voor meer informatie.
Vragen
Heeft u een vraag over asbestdaken? Neem contact op met de gemeente Deventer via asbestdaken@deventer.nl.