Logo gemeente Deventer

Bereklauw

De gemeente krijgt regelmatig het verzoek om bereklauw te verwijderen. De gemeente doet dat om verschillende redenen niet. Bereklauw verwijderen heeft niet veel zin want het komt vanzelf weer terug. Steeds opnieuw de bereklauw verwijderen, dat kost veel geld.

Naast bereklauw zijn er meerdere struiken en planten die overlast kunnen geven bij aanraken of inslikken, zoals brandnetel, distels, monnikskap en taxus. Het is onmogelijk al die planten te bestrijden.

Het sap van de bereklauw bevat een stof die bij blootstelling van de huid aan zonlicht leidt tot zwellingen en rode jeukende plekken op een brandwond. Contact met de plant moet worden vermeden. Staat er bereklauw bij u in de buurt? Wijs dan ook uw kinderen op de gevaren van de plant.


Tips na aanraking bereklauw

Wat u moet doen als u bereklauw heeft aangeraakt:

  • Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water;
  • Bedek de huid na het afspoelen tegen het zonlicht en vermijd de zon gedurende een week;
  • Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is;
  • Heeft u sap in de ogen gekregen? Spoel direct de ogen uit met veel water en neem direct contact op met de huisarts;
  • Heeft u sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp;
  • Waarschuw kinderen voor de aanwezigheid van de bereklauw.


Bereklauw verwijderen

Wanneer u bereklauw uit eigen tuin of gemeenteplantsoen verwijdert, draag dan beschermende kleding en handschoenen. De bereklauw verwijderen vóór de bloei en afvoeren in de groenafvalbak. De bereklauw in de grond met een spa schuin afsteken en zoveel mogelijk van de wortel verwijderen. Bloemen met zaden bij voorkeur afvoeren in de grijze afvalbak.