Logo gemeente Deventer

Berenklauw

De reuzenberenklauw kan wel 3 tot 5 meter hoog worden. Voorkom dat u de berenklauw aanraakt. Het sap bevat een stof die kan leiden tot zwellingen en rode jeukende plekken op de huid.

De plant bloeit met een scherm van witte, kleine bloemetjes dicht op elkaar. De stengels kunnen een dikte tot 10 cm bereiken. Deze zijn vaak purper gevlekt en hol.

Raak de berenklauw niet aan en waarschuw uw kinderen voor de plant!

 

Tips na aanraking berenklauw

Wat u moet doen als u berenklauw heeft aangeraakt:

 • spoel onmiddellijk overvloedig met koud water;
 • bedek de huid na het afspoelen tegen het zonlicht en vermijd de zon gedurende een week;
 • ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is;
 • heeft u sap in uw ogen gekregen? Spoel direct de ogen uit met veel water en neem direct contact op met de huisarts;
 • heeft u sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp.

Kijk voor meer informatie op de website van het Rode Kruis Nederland.

Wat doet de gemeente?

De gemeente laat de berenklauw zo veel mogelijk met rust omdat het erg moeilijk is deze te bestrijden. Als de berenklauw groeit in delen van de openbare ruimte waar de plant verwijderd moet worden (bijvoorbeeld rondom speeltoestellen voor kinderen of bij de overgang van een weg) dan kunt u dit melden.

Vanwege de groeikracht van de plant maken wij de keuze om berenklauw niet actief te bestrijden. De zaden van de berenklauw kunnen zelfs na 7 jaar nog ontkiemen. Er moet zeer intensief beheerd worden (minimaal 5 jaar achter elkaar) met meerdere maaibeurten paar jaar om de plant te bestrijden. Omdat de plant op veel plekken geen gevaar vormt is intensieve bestrijding vaak niet noodzakelijk (dit gebeurt ook met distels en brandnetels). Wel zijn er verschillende vrijwilligersgroepen die de berenklauw in de gemeente verwijderen.

 

Berenklauw zelf verwijderen

U mag zelf de berenklauw verwijderen (op eigen terrein of in een gemeentelijk plantsoen). Lees hieronder hoe u dit kunt doen:

 • Werk voorzichtig als u de berenklauw verwijdert. Gebruik hiervoor persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals beschermende kleding en handschoenen). 
 • De voorkeur voor het verwijderen van de berenklauw is om dit te doen vóór de bloei (juni tot en met oktober).
 • Wilt u de plant verwijderen terwijl deze in bloei staat, zorg er dan voor dat er geen of zo min mogelijk zaden worden verspreid. Voorkom dit door het scherm met bloemen/zaden in plastic te wikkelen of er een zak overheen te doen.
 • Probeer de plant zo min mogelijk in stukken te hakken (vanwege de gezondheidsrisico's van het sap). 
 • Het advies is om met een spade de plant uit de grond te steken. Zet de spade schuin op de stamvoet van de berenklauw en steek hem uit met zo veel mogelijk wortel.
 • Gooi alle delen van de plant in de grijze afvalcontainer (dus niet de groene container).