Nicoleta Mitut van gemeente Deventer ontmoet Roemeense president in Boekarest

President Klaus Iohannis van Roemenië ontmoette woensdag 23 mei 2018 op het presidentiele paleis Cotroceni in de hoofdstad Boekarest een selecte groep Roemenen die een publieke functie vervullen in hun land van verblijf. 1 van de uitverkorenen was Nicoleta Mitut, Programmamanager Internationaal Beleid bij de gemeente Deventer, die speciaal daarvoor naar Boekarest was afgereisd.

President Klaus Iohannis van Roemenië, Nicoleta Mitut en de andere afgevaardigden tijdens de bijeenkomst in Roemenië

President Klaus Iohannis wil professionele gemeenschappen creëren met Roemenen die in het buitenland wonen en hun collega's in Roemenië. Het is een eerste stap op weg naar het bouwen van een informeel netwerk met als doel om de uitwisseling van ervaringen en best practices te bevorderen tussen Roemenen met een publieke functie in en buiten Roemenië.

Discussiepunten op de agenda waren zowel de problemen waarmee Roemenen in de landen van hun verblijf te maken hebben als de manier waarop Roemeense gemeenschappen in het buitenland kunnen worden gesteund. Daarnaast is onder andere gesproken over de onderwijsproblematiek van de Roemenen in de diaspora en in de buurlanden, de kwestie van dubbele nationaliteit en de noodzaak van een grotere maatschappelijke en politieke betrokkenheid van Roemenen in hun land van verblijf.

Nicoleta Mitut heeft de president van Roemenië geïnformeerd over de stand van zaken van de samenwerking tussen de partnersteden Deventer en Sibiu. In Deventer wordt in de samenwerking met Roemenië, samen met NetSib Foundation, het accent gelegd op gelijkwaardige projecten gericht op jongeren, educatie, cultuur en het stimuleren van partnerschappen tussen ondernemers uit beide landen. In dit verband werkt de gemeente Deventer onder andere nauw samen met MKB Deventer, de Roemeense Ambassade in Den Haag, onderwijsinstellingen uit Deventer, de Associatie van Roemeense Studenten in het Buitenland, de RomPro Foundation en het Dutch Romanian Network. Voor mevrouw Mitut en Klaus Iohannis was het een prettig weerzien. Zij hebben elkaar al eerder in Sibiu ontmoet toen Klaus Iohannis burgemeester van Sibiu was.

Tijdens de bijeenkomst in Cotroceni benadrukte President Klaus Iohannis opnieuw de belangrijke bijdrage van de Roemenen in het buitenland aan de ontwikkeling van Roemenië en het belang van de uitbreiding van de banden tussen de Roemenen uit het thuisland en de Roemenen in het buitenland. De Roemeense president noemde de werkzaamheden van deze Roemeense burgers in hun land van verblijf een voorbeeld van toewijding in het dienen van de publieke sector.

Deze 1e bijeenkomst werd bijgewoond door 15 Roemenen uit 10 verschillende landen: Canada, Costa Rica, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oekraïne, Spanje, USA en Zweden. De deelnemers hebben uiteenlopende publieke functies: op landelijk c.q. regeringsniveau, ambtenaren in de centrale en gemeentelijke overheid, gekozen en lokaal benoemde gemeenteraadsleden.

English Deutsch