Spring naar einde van Hoofdmenu Spring naar begin van Hoofdmenu

20 maart: verkiezingen

Op woensdag 20 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap.

Verkiezingen Provinciale Staten

Wilt u meer weten over de verkiezingen voor de Provinciale Staten, of uw stem bepalen? Kijk op overijsselkiest.overijssel.nl.

Verkiezingen waterschap

Deventer valt onder 3 waterschappen: Drents Overijsselse Delta, Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe.

Met uw stem voor het waterschap bepaalt u mede de manier waarop we omgaan met water. Dit heeft onder andere te maken met de natuur, het klimaat, recreatie, ruimtelijke ordening, veiligheid en innovatie. Wilt u meer weten over de verkiezingen van het waterschap, kijk dan op www.waterschapsverkiezingen.nl.

Stemmen in elk stembureau

U heeft een persoonlijke stempas thuisgestuurd gekregen. Neem uw stempas en een identiteitsbewijs mee als u gaat stemmen. De stempas is voor het stemlokaal het bewijs dat er nog niet bij een ander stemlokaal is gestemd. De stempas heeft echtheidskenmerken en een uniek nummer.

Zowel voor de Provinciale Staten als voor het waterschap kunt u in elk stemlokaal binnen de gemeente Deventer terecht.

Identiteitsbewijzen

Neem naar het stembureau een identiteitsbewijs en de stempas mee. Identiteitsbewijzen die zijn toegestaan zijn: een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart uit Nederland.

Kiezers met een dubbele nationaliteit kunnen zich ook identificeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EER-land (alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland). Of met een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland.

Stemmen met een verlopen paspoort of id-kaart

Uw identiteitsbewijs is geldig om mee te stemmen als het niet langer dan 5 jaar geleden verlopen is. Om te stemmen op 20 maart 2019 moet er bij ‘geldig tot’ 21 maart 2014 of een latere datum staan.

Geen stempas ontvangen of kwijt

Heeft u geen stempas ontvangen of bent u deze kwijt, dan kunt u een vervangende stempas aanvragen. Uiterlijk tot dinsdag 19 maart 12.00 uur kunt u hiervoor persoonlijk terecht op het stadhuis. Neem uw identiteitsbewijs mee. U kunt niet meer schriftelijk of telefonisch een vervangende stempas aanvragen.

Uitslag verkiezingen

De uitslag wordt bekendgemaakt door de provincie Overijssel en door de waterschappen. Op de verkiezingsavond kunt u kijken op www.nos.nl.

English Deutsch