Spring naar einde van Hoofdmenu Spring naar begin van Hoofdmenu

Adviseur Leefomgeving

De gemeente Deventer zoekt voor team Pro kandidaten voor de functie van Adviseur Leefomgeving voor 36 uur per week.

De betekenis van de openbare ruimte verandert snel en daarom organiseert Deventer zich nu ook op een andere manier. Het toepassen van sociologische en psychologische kennis wordt steeds belangrijker binnen fysieke vraagstukken. Van beheer naar meer regie op de relatie tussen gebruiker en fysieke omgeving. Want de fysieke omgeving beïnvloedt het gedrag en de beleving van onze inwoners, bedrijven, organisaties en gasten! We willen meer besef van- en grip op de vraag hoe zij dit merken in het dagelijks leven en hoe zij gebruik maken van de ruimte. En vooral natuurlijk: hoe kan de gemeente daarop inspelen?

In onze visie Leefomgeving geven we aan dat er een extra dimensie bijkomt en dat is de verbreding naar outcome/effect sturing en het werken vanuit een netwerkprincipe: ”Bij het onderhoud en de inrichting kijken we breder dan naar de (onderhouds)technische kwaliteit. De onderwerpen zoals ‘leefbaarheid’ en ‘algemene tevredenheid van bewoners en ondernemers’ dienen een stevige plaats te krijgen.” Anders gezegd: we willen meer informatie en data zodat de openbare ruimte afgestemd kan worden op de veranderende maatschappelijke behoeftes. Dit past ook op de ontwikkelingen rondom smart city gedachte.

Beleving is hot! Veel gemeenten willen meer gaan sturen op de beleving van de openbare ruimte door hun burgers. Harder poetsen is niet altijd de oplossing. Want de beleving wordt bepaald door veel meer dan alleen de fysieke kwaliteit. En beleving is de sleutel tot waardering en gedrag. De gemeente Deventer timmert op het gebied van belevings- en gedragssturing al hard aan de weg maar er ligt nog voldoende kans tot ontwikkelen en pionieren.

Het werk

Je zoekt samen met andere overheden, bedrijven, instellingen en inwoners naar een goed evenwicht tussen de belevingswaarde en de technische inspanning (schoon, heel en veilig) door de gemeente.

Daarvoor ontwikkel je een werkwijzen om de beleving/waardering van inwonersgebruikers mee te nemen bij de planning en uitvoering van activiteiten in de openbare ruimte. Je volgt ontwikkelingen rondom het meten van beleving en draagt bij aan de doorontwikkeling van onze onderzoeksmethoden op het gebied van beleving.

 • Je regelt en analyseert het klantencontact- en meldingenproces openbare ruimte, zowel op inhoud, techniek (benodigde (ICT)-middelen) als op communicatief vlak;
 • Je onderhoudt contacten met onze verbonden partijen, daagt ze uit hun werkwijze te veranderen en faciliteert daarbij;
 • Je inventariseert de gewenste output/outcome en levert de (advies)inbreng in ruimtelijk fysieke projecten en uitvoeringsprocessen op het gebied van leefbaarheid en beleving; het gaat daarbij om belevingsvraagstukken die strategisch of tactisch van aard zijn;
 • Je geeft input voor het meerjarig groot onderhoudsprogramma, en voor de leefbaarheid en beleving van inwoners met name op het vlak van groen, veiligheid en reiniging.

Wie komt in aanmerking

We zoeken de professional die de taal spreekt van de collega’s in het ruimtelijk fysiek domein en vooral ervaring heeft met sociologie en/of omgevingspsychologie. Daarnaast is het hebben van gedragskennis een zware pré.

Wij zoeken een nieuwe collega met minimaal 3 jaar werkervaring. Je voelt je thuis bij de gemeentelijke overheid, weet wat er speelt en adviseert graag het management en bestuur. Je combineert jouw kennis van organisaties met interesse in mensen. Je werkt graag in teamverband en hecht veel waarde aan een goede en collegiale werksfeer.

Je beschikt over:

 • een vlotte pen
 • een gezonde dosis humor
 • een goede antenne voor de signalen van burgers en bedrijven
 • een creatieve en innovatieve geest
 • het vermogen om bruggen te bouwen tussen disciplines
 • flink analytisch denkvermogen
 • een daadkrachtige no-nonsense mentaliteit
 • passie voor de sociale aspecten van de openbare ruimte
 • kennis van en ervaring met data gestuurd werken

Ons aanbod

Het betreft een structurele functie voor 36 uur per week.

Het salaris bedraagt, afhankelijk van kennis, opleiding en ervaring, minimaal € 2.795 (aanloopschaal 10) en maximaal schaal 11 (€ 4.859 bruto per maand) op basis van een 36-urige werkweek.

Je vakantiegeld, eindejaarsuitkering, bovenwettelijk verlof en levenslooptoelage zijn gebundeld in een Individueel Keuze Budget (IKB). Dit is een vrij besteedbaar budget van 17,05% van je jaarsalaris waarmee je flexibel keuzes maakt over hoe en wanneer je deze elementen wilt inzetten.

Tot slot werken we bij de gemeente Deventer volgens het concept van het nieuwe werken. Voor zover het werk het toelaat, is er alle ruimte voor plaats en tijd onafhankelijk werken én flexibele werktijden.

Het team en de gemeente

Bij het team Pro werken circa 77 experts op het gebied van project- en proces management en/of programmamanagement aan circa 90 projecten. In het team werken projectmanagers, projectleiders, planeconomen, juristen, juridisch planologen, makelaars, civieltechnisch projectmedewerkers, projectassistentes en programmamanagers.

In ons relatief jong team werken allemaal enthousiaste mensen die zichzelf en ons team elke dag een stukje beter maken. Binnen het team vinden we onderling leren en ontwikkelen belangrijk.

De gemeente Deventer is een moderne en snel schakelende gemeentelijke organisatie met de blik naar buiten en een focus op het realiseren van ondernemers- en inwonerstevredenheid.

De directieraad stuurt op één organisatie, met medewerkers die met plezier werken aan de Deventer vraagstukken. Een organisatie waarin we integraal werken, over team-, domein- en organisatiegrenzen heen.

We werken samen volgens onze kernwaarden Zorgzaam, Open, Verantwoordelijk en Durf.

Informatie en reageren

Voor inhoudelijke vragen over de vacature kun je contact opnemen met Richard van Hout, programmamanager leefomgeving, telefoon 0622087714, of met Angela Berenschot, teammanager, telefoon 0621674635.

Je belangstelling kun je alleen via het digitale sollicitatieformulier kenbaar maken. Wij ontvangen dit formulier graag uiterlijk 7 augustus 2019.

We gaan niet in op acquisitie naar aanleiding van deze vacature.

English Deutsch