Logo gemeente Deventer

Bladactie

Tijdens de bladactie halen Circulus, Deventer Schoon Familie en Het Groenbedrijf ieder jaar de bladeren van stoepen, wegen en waar nodig uit het plantsoen. Op 20 november 2023 start de bladactie. Deze duurt 5 weken. Bekijk in het overzicht hieronder op welke dag(en) uw wijk aan de beurt is.

 

Wanneer wordt het blad in mijn buurt opgeruimd?

Voordat de bladactie op 20 november 2023 officieel start, wordt er in de wijken al wat voorwerk gedaan. Denk hierbij aan vegen, blazen en korven legen.

Bekijk via de kaart om te zien wanneer uw wijk wordt geveegd. Zelf kunt u helpen door uw auto te verplaatsen of blad te verzamelen op een bladhoop.  

 

Meehelpen

Gelukkig helpen veel bewoners mee door bijvoorbeeld het blad uit achterpaden te vegen en na de bladactie de stoep schoon te vegen. Dat blad kan in uw groene container. 

Bladkorven/bladverzamelplek

De Schoon Familie plaatst elk jaar zo'n 100 bladkorven. De korven worden geadopteerd door leden van De Schoon Familie. In die korven kunt u het blad doen dat niet in de groene container past. U kunt in uw straat of buurt ook uw eigen bladverzamelplek maken door het blad op een hoop te vegen. Er zijn wel een paar spelregels verbonden aan zo'n bladverzamelplek of aan het vullen van de geplaatste bladkorven. 

  • U veegt het blad in van uw stoep en straat bij elkaar.
  • Er mag alleen blad in (dus geen takken of afval).
  • Plaats de verzamelplek op 1 tot 2 meter van de openbare weg.
  • Plaats de verzamelplek zo dat de (vracht- of kraan)wagen erbij kan: dus niet te dicht bij een boom, maar ook niet op bijvoorbeeld een pleintje dat niet toegankelijk is voor een grote wagen.
  • Plaats de verzamelplek op een veilige plek (dus niet bij een uitrit).
  • Meld het blad bij Circulus. Bladhopen tot 1 kuub blad haalt Circulus binnen 5 werkdagen op. Bladhopen groter dan 1 kuub worden door 'Het Groenbedrijf' opgehaald met een grote kraan. Dit gebeurt binnen 10 werkdagen na uw melding. 
  • Wanneer u vaker blad heeft, dan kunt u natuurlijk vaker bellen.
  • Ook voor en na de bladactie kunt u contact met circulus opnemen om blad op te laten halen.
  • Bladkorf vol? Of een flinke hoop bladeren op de verzamelplaats? Bel dan Circulus via: 0900 - 9552


Bekijk het overzicht met bladkorven (pdf) om de bladkorven per wijk te zien.

 

Koeriertje

U kunt het bij elkaar geveegde blad ook in zakken doen en aanmelden als bladkoeriertje. Dat kan op 2 manieren:

Blad melden vanwege gevaarlijke situatie

Ontstaat er een gevaarlijke situatie als gevolg van blad? Deze kunt u melden via Slim Melden


Blad als meststof

De gemeente ruimt het blad op waar het moet en laat het liggen waar dat kan. Planten groeien beter als u in het najaar afgevallen blad verspreidt over uw grond onder en tussen de planten. Lees meer over Blad als meststof.


Bladkorven en egels

Bladkorven zijn aantrekkelijk voor de egel om zijn of haar winterslaap in door te brengen. In 2023 zijn er nieuwe bladkorven geplaatst. Het gaas heeft nu kleinere openingen waardoor egels niet in de bladkorven kunnen kruipen.