Cultuur in Deventer

In Deventer vindt u een groot en kwalitatief goed aanbod van cultuur. De gemeente kent veel evenementen en interessante musea. Ook heeft Deventer een eigen stadsdichter en zijn er regelmatig archeologische opgravingen en -onderzoeken.

Cultuur is belangrijk voor de ontwikkeling van de mens. Bovendien maakt een goed cultureel aanbod Deventer nog aantrekkelijker voor haar inwoners en bezoekers.

Cultuurhistorie

Deventer heeft een rijke cultuurhistorie. Dat is onder andere zichtbaar in de verzamelingen van het Stadsarchief, de collecties van de Athenaeumbibliotheek, de musea en in het grote aantal monumentale panden in de binnenstad.

Stadsgedichten

Een culturele stad als Deventer heeft ook een stadsdichter. De Deventer Dichter wordt steeds voor 2 jaar gekozen door een deskundige jury. Robin Bleeker is tot de zomer van 2021 de dichter van Deventer. Hij maakt regelmatig stadsgedichten over de stad en gemeente Deventer.

Archeologie

In Deventer zijn vaak opgravingen en archeologische onderzoeken. Heeft u zelf iets gevonden van historische waarde? Op de pagina's Archeologie leest u hoe u een vondstmelding kunt maken. Ook vindt u hier meer informatie over archeologieprojecten in Deventer en over studenten en vrijwilligers. Deze groepen helpen mee met opgravingen en vondsverwerkingen.

Religieus erfgoed

Er is veel religieus erfgoed in de gemeente. Vooral de monumentale kerkgebouwen hebben hoge cultuurhistorische waarde. Door de ontkerkelijking zijn de kosten van diverse monumentale kerkgebouwen steeds moeilijker te dragen voor de eigenaar. Her- of nevenbestemming kan een oplossing zijn. Lees hier meer over op de website religieuserfgoed.deventer.nl.

Subsidieregelingen Cultuur

De gemeente stimuleert kunst- en culturele activiteiten in Deventer met subsidies. Met de subsidieregeling Programmasubsidie Cutuur ondersteunt de gemeente makers en organisaties bij het realiseren van culturele en creatieve initiatieven.

 

English Deutsch