Logo gemeente Deventer

Digitale veiligheid

Traditionele vormen van criminaliteit maken steeds meer plaats voor digitale criminaliteit. Voorbeelden hiervan zijn digitale fraude, hacken, illegaal downloaden, aanbieden van illegale prostitutie via internet, digitaal pesten, DDos- aanvallen en ransomware.

Het is mogelijk om door zelf actie te ondernemen digitale criminaliteit te voorkomen. De beste manier om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van digitale criminaliteit, is alert zijn.

Eerst checken, dan klikken!

U krijgt een mail- of sms-bericht met de vraag om te klikken op een link of om in te loggen. Die link kan bijvoorbeeld leiden naar een valse website van een bank, waarin u gevraagd wordt om gegevens in te vullen. Op deze manier proberen internetcriminelen toegang te krijgen tot uw computer of persoonlijke gegevens. Deze manier om gegevens te achterhalen heet phishing (letterlijk: ‘hengelen’).

Met die gegevens kunnen internetcriminelen u vervolgens veel geld afhandig maken. Soms vragen deze criminelen direct om geld over te maken. Via valse e-mails proberen internetcriminelen aan uw geld te komen. Daarom: eerst checken, dan klikken. Door eerst een link, bijlage of betaalverzoek te checken op betrouwbaarheid, voorkomt u dat u slachtoffer wordt.

  • Check de link door er met uw muis op te gaan staan (niet klikken). Kijk goed of u vreemde teksten in de link ziet staan.
  • Check het e-mailadres van de afzender (let op, soms gebruiken internetcriminelen een e-mailadres dat lijkt op een vertrouw mailadres).
  • Krijgt u een onverwacht betaalverzoek van een bekende? Bel deze persoon op via het nummer dat u kent en vraag of het klopt.
  • Krijgt u een betaalverzoek van een bedrijf? Bel het bedrijf op om te vragen of het klopt.

Als u twijfelt over een link, kunt u deze controleren op www.checkjelinkje.nl. Op de websites Veilig Internetten en Maak het ze niet te makkelijk vindt u meer tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van digitale criminaliteit. Voor vragen kunt u ook terecht bij de gemeente via veiligheid@deventer.nl.

Voorkom WhatsAppfraude

"Hey papa, dit is mijn nieuwe nummer, de oude kan weg."

Misschien heeft u via WhatsApp wel eens zo’n berichtje gehad: u krijgt een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende die u geld wilt aftroggelen. Deze vorm van fraude komt op WhatsApp verreweg het meeste voor maar gebeurt ook via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.

Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend geld nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn of is een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt door een oplichter.

Denkt u dat u slachtoffer bent geworden van WhatsAppfraude? Doe dan aangifte via www.politie.nl.

Wat kunt u verder doen om digitaal veilig te blijven?

  • Update uw computer of smartphone zodra deze beschikbaar is.
  • Gebruik een virusscanner, firewall, anti-spyware, veilige website en advertentieblockers.
  • Gebruik een goed wachtwoord.
  • Gebruik een tweestapsverificatie, hierdoor kan een crimineel niet in uw account binnekomen met alleen een wachtwoord.
  • Maak geregeld een back-up van waardevolle bestanden.
  • Geef nooit uw inloggegevens aan anderen.
  • Bescherm uw online privacy.

Ben u toch slachtoffer geworden?

  • Meld het onmiddellijk bij uw bank.
  • Doe altijd aangifte bij de politie.
  • Meld het bericht bij de Fraudehelpdesk, ook als u geen slachtoffer bent geworden.

Digitale veiligheid is een prioriteit

We zijn steeds actiever op internet. Dit biedt kansen, maar helaas zijn er ook mensen die er misbruik van willen maken. Criminaliteit via het internet neemt sterk toe en internetcriminelen worden steeds slimmer. Werken aan digitale veiligheid is noodzakelijk voor alle inwoners van de gemeente Deventer. Dit wordt gerealiseerd door het vergroten van kennis, expertise en informatievoorziening. We (door)ontwikkelen een preventieve- en repressieve aanpak, informatiebeveiliging, crisisbeheersing en samenwerking met onze partners. De gemeente Deventer is partner van Alert Online en werkt samen met verschillende organisaties aan het bevorderen van digitale veiligheid en weerbaarheid.