Logo gemeente Deventer

Dorpen

In Deventer vindt u meerdere dorpen. Elk dorp heeft zijn eigen karakter en charme. Bewoners en gemeente koesteren deze eigen identiteit van de dorpen. Ze zijn onmisbaar voor de gemeente Deventer.

 

Bathmen

Bathmen is een levendig dorp met bijna 6.000 inwoners. U vindt het dorp in het Sallandse land tussen Deventer en Holten. Het dorp kent een levendige kern met diverse winkels en horeca. Vanaf begin 2005 maakt Bathmen deel uit van de gemeente Deventer. Meer informatie vindt u op www.bathmen.nl.


Colmschate

Het dorp Colmschate maakt door de uitbreiding van de stad Deventer, deel uit van de wijk Colmschate-Zuid. Met het dorp Colmschate wordt de oorspronkelijke kern bedoeld.

In het stadsdeel Colmschate woonden vroeger welvarende middenstanders. De Coöperatie en IJsseldal (boterfabriek) waren een bron van werkgelegenheid voor Colmschate. De schoorsteenpijp van deze fabriek is nog steeds een herkenbaar punt in het gebied.

De vereniging Plaatselijk Belang Colmschate komt op voor de belangen van de bewoners van het dorp Colmschate en de omliggende buurtschappen.


Diepenveen

Diepenveen is een middelgroot dorp met bijna 5.000 inwoners. Lommerrijk gelegen tussen landgoederen en de IJssel, tegen de stad Deventer aan. Met een historische dorpskern en een rijk verenigingsleven.

Alles over het dorp Diepenveen leest u op www.dorpspleindiepenveen.nl


Lettele

Lettele is een klein, maar krachtig plattelandsdorp met circa 650 inwoners. In de kern van het dorp staat de kerk, omringd door de school, winkels en café’s. Wilt u meer weten over het dorp Lettele? Kijk op www.lettele.nl.


Loo

Loo is een buurtschap ten oosten van Bathmen. Loo heeft een eigen basisschool, een actief verenigingsleven en een eigen NaoberLookaal. Het beschikt ook over een recreatiezwembad gelegen in de Looermark.

 

Okkenbroek

Okkenbroek is een rustiek dorpje en telt iets meer dan 300 inwoners. Het dorp ligt in het uiterste noordoosten van de gemeente. Ondanks het beperkte aantal dorpsbewoners, is er nog altijd sprake van een actief verenigingsleven. Zie de website www.okkenbroek.net.


Schalkhaar

Schalkhaar is een middelgroot dorp met bijna 6.000 inwoners. Het dorp ligt net als Diepenveen tegen de stad Deventer aan. Schalkhaar heeft een eigen dorpskern met winkels, kerk en onderwijs.


Platteland

Het platteland en de dorpen nemen in de gemeente Deventer een bijzondere plaats in. Om het buitengebied van Salland vitaal te houden, werkt Deventer samen met andere gemeenten, het waterschap en de provincie. Lees op www.deventer.nl/platteland verder over de uitvoeringsagenda, bestemmingsplannen, regelingen en De Kracht van Salland.


Woningbouw dorpen

In de dorpen komt de komende jaren woningbouw. Deventer groeit en zet in op een sterke arbeidsmarkt en een jonge bevolking. Om dit in goede banen te leiden, zijn in de komende 20 jaar circa 11.000 nieuwe woningen nodig. De behoefte aan groei verschilt sterk binnen de gemeente Deventer. Meer over de woningbouw per dorp, vindt u via www.deventer.nl/woningbouw.