Logo gemeente Deventer

Drone toezicht in Deventer

Toezichthouders van de gemeente Deventer voeren technische inspecties en controles uit op gebouwen en complexen. Voor slecht bereikbare plekken, zoals gevels en daken, kan een toezichthouder een drone inzetten. Dit is een stuk veiliger, efficiënter en vaak goedkoper dan een steiger of hoogwerker. 

De drone maakt foto’s vanuit de lucht van objecten en geeft snel overzicht. Ook kan een drone helpen bij controles op erfinrichtingsplannen in het buitengebied. Er wordt per situatie gekeken of de drone van toegevoegde waarde is bij een inspectie.

 

Zien hoe we de drone inzetten? Bekijk de video

Naar een YouTube filmpje

 

Mag de gemeente luchtfoto’s maken van een erf of pand?

Een drone is toegestaan als er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. Een aantal toezichthouders wordt opgeleid om een drone te mogen besturen. Zij houden zich aan wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld de hoogte waarop gevlogen wordt. Ook houden we rekening met lokale belemmeringen zoals de no-fly zone rondom vliegveld Teuge die ’s nachts geldt. 

 

Komen mensen herkenbaar in beeld?

De drone wordt niet gebruikt om te filmen. We maken alleen foto’s gemaakt van bouwtechnische elementen of erven waarvoor de controle bedoeld is. De toezichthouders zorgen ervoor dat personen en privacygevoelige informatie niet in beeld komen. De gemeente Deventer vindt privacy erg belangrijk en is hier scherp op.

 

Waar zijn toezichthouders met een drone aan te herkennen? 

De toezichthouders zijn herkenbaar dankzij fluorescerende hesjes. Controles worden uitgevoerd in tweetallen; een piloot en een waarnemer. Het landingsvlak van de drone wordt tijdens de controle afgezet met oranje pionnen. Indien mogelijk wordt voorafgaand aan een controle contact opgenomen met de eigenaar van het pand of perceel.

 

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem contact met ons op via het contactformulier