Logo gemeente Deventer

Drone toezicht in Deventer

Om sneller en efficiënter controles uit te voeren in het buitengebied en bij de technische inspectie van slecht bereikbare gebouwen en onoverzichtelijke complexen zet gemeente Deventer een drone in.

Zo kan toezicht worden gehouden op erfinrichtingsplannen maar ook op bijvoorbeeld gevels en daken. Een drone is gemakkelijk en snel in te zetten maar is ook goedkoper en vaak veiliger dan bijvoorbeeld een hoogwerker of steiger. De drone maakt foto’s vanuit de lucht van objecten en geeft snel overzicht van een situatie. 

Mag de gemeente luchtfoto’s maken van een erf of pand?

Een drone is toegestaan als er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. Een aantal toezichthouders wordt opgeleid om een drone te mogen besturen. Zij houden zich aan wet- en regelgeving. (Bijvoorbeeld de hoogte waarop gevlogen wordt.) Ook wordt rekening gehouden met lokale belemmeringen zoals de no-fly zone rondom vliegveld Teuge die ’s nachts geldt. 

Komen mensen herkenbaar in beeld?

De drone wordt niet gebruikt om te filmen. Er worden alleen foto’s gemaakt van de gebouwen of erven waarvoor de controle bedoeld is. De toezichthouders zorgen ervoor dat personen niet in beeld komen. De gemeente Deventer vindt privacy erg belangrijk en is hier scherp op.

Waar zijn toezichthouders met een drone aan te herkennen? 

De toezichthouders zijn herkenbaar dankzij fluorescerende hesjes. Controles worden uitgevoerd in tweetallen; een piloot en een waarnemer. Het landingsvlak van de drone wordt tijdens de controle afgezet met oranje pionnen. 

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem contact met ons op via het contactformulier