Logo gemeente Deventer

Geocaching

In Deventer worden steeds meer geocaches verstopt, gezocht en gevonden. De gemeente staat open voor deze leuke en sportieve activiteit, maar wil voorkomen dat er overlast ontstaat, of een onveilige situatie. Daarom zijn er regels voor het verstoppen van caches.

Als u gaat geocachen gaat u op zoek naar een schat. Dat is de 'cache'. Een cache is meestal een doos met daarin een logboek, kleine cadeautjes of aanwijzingen voor het vinden van een nieuwe cache. Caches liggen vaak verstopt op plaatsen die niet zo makkelijk te bereiken zijn. Bijvoorbeeld in natuurgebieden.

Om een cache te vinden heeft u geografische coördinaten nodig. Die vindt u op speciale websites, zoals www.geocaching.nl en www.geocaching.com.


Vraag vooraf toestemming voor het plaatsen van een cache

Wilt u een cache verstoppen in de gemeente Deventer? Vraag dan vooraf altijd om toestemming bij de wijkenbeheerder. Dat doet u door contact op te nemen met de gemeente via telefoonnummer 14 0570. U vraagt dan naar de wijkenbeheerder van de wijk waar u de cache wilt plaatsen. De wijkenbeheerder zal u vragen om de coördinaten van de locatie en de plek op de kaart (bijvoorbeeld in Google Maps).


Welke regels gelden in Deventer voor het plaatsen van caches?

  • U mag geen caches aan of in een boom plaatsen. Ook niet in boomholtes.
  • U mag ook geen caches plaatsen aan of in monumenten, of op andere plekken waar u het stadsbeeld verstoort.
  • U mag geen schade of hinder veroorzaken aan de natuur of aan eigendommen van de gemeente. De gemeente mag een cache (laten) weghalen als deze schade of overlast geeft. U kunt de gemeente hiervoor niet aansprakelijk stellen.
  • U moet ervoor zorgen dat mensen de cache kunnen bereiken via openbare wegen en paden.
  • U mag geen caches verstoppen in een loopzone.
  • De cache mag de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen en geen verkeershinder veroorzaken. Verstop bijvoorbeeld geen cache vlak langs een fietspad of weg.
  • Wilt u een cache begraven in gemeentegrond? Dan mag u niet dieper dan 20 centimeter graven. En de cache mag niet groter zijn dan 20x20x20 centimeter.
  • Wilt u de cache verstoppen op een particulier terrein? Vraag dan altijd eerst toestemming aan de eigenaar. De wijkenbeheerder kan u vertellen wie de eigenaar is.
  • Verstopt u de cache aan de rand van een particulier terrein? Zorg dan dat bewoners of gebruikers van dat terrein geen overlast hebben van mensen die op zoek gaan naar de cache. Denk hierbij bijvoorbeeld aan scholen.
  • Als plaatser van de cache bent u ervoor verantwoordelijk. De gemeente Deventer is niet aansprakelijk voor gevolgen van het plaatsen, zoeken of vinden van de cache.

Let op: de gemeente houdt geen rekening met de aanwezigheid van caches bij het uitvoeren van werkzaamheden en onderhoud.