Herdenking 4 mei in Deventer

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers. Hierbij houden we rekening met de maatregelen, die nodig zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. We herdenken dit jaar samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten.

Herdenken in Deventer

Jaarlijks wordt op meerdere plekken binnen de gemeente Deventer stil gestaan bij de prijs en waarde van vrijheid. Dit jaar kan dat niet op de manier waarop we dit gewend zijn. Toch is vrijheid het herdenken waard en voelen we de waarde ervan misschien wel meer dan ooit. Daarom blijven we op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdenken. Samen in verbondenheid, vanuit onze huizen.

Uitzending Deventer herdenkt

Bijdragen uit de verschillende herdenkingen en beelden van monumenten in Deventer en de omliggende dorpen, zijn verzameld in een filmopname. Kijk en luister mee naar een toespraak van onze burgemeester, naar singer songwriter Minka Hebing, stadsdichter Robin Bleeker en de persoonlijke verhalen van nabestaanden.

De filmopname van de herdenking is te zien op maandag 4 mei van 19.40 tot 20.45 uur. Tussen 19.50 en 20.20 uur wordt overgeschakeld naar de Nationale Herdenking op de Dam. Bekijk de filmopname via:

  • televisie (DRTV, Ziggo kanaal 40 of KPN kanaal 1314)
  • www.deventerrtv.nl (15 seconden vertraging)

Uw bloem laten leggen

Ook is het mogelijk om vanuit huis een bloem neer te leggen bij 1 van de monumenten. Via www.4meideventer.nl kunt u aangeven bij welk monument u graag een bloem wilt laten leggen. De bloemist zorgt ervoor dat uw bloem bij het monument wordt gelegd. Het leggen van een bloem kost € 1. Hiermee ondersteunt u meteen de bloemisten van Deventer.

Kranslegging en erewacht

Bij de monumenten waar anders een herdenking zou plaatsvinden, legt de gemeente een krans namens alle burgers. Ook worden er rond 20.00 uur erewachten opgesteld. U wordt nadrukkelijk gevraagd om de monumenten op 4 mei niet te bezoeken. Mocht u toch een bloem willen leggen, doet u dit dan via www.4meideventer.nl.

Vlag

Een belangrijk symbool tijdens de herdenking op 4 mei en het vieren van vrijheid op 5 mei, is de vlag. Daarom willen we u vragen om op 4 mei, thuis de vlag de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei kunt u deze vlag uitsteken om de vrijheid uit te dragen, als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Thuis herdenken

Zoals elke jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door 2 minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept alle blazers van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. Na de 2 minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.

Nationale herdenking 4 mei

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.

English Deutsch