Spring naar einde van Hoofdmenu Spring naar begin van Hoofdmenu

Nationale Herdenking

Elk jaar herdenken we op 4 mei in het hele land Nederlandse oorlogsslachtoffers. Dit noemen we de Nationale Herdenking of Dodenherdenking. Zo ook in Deventer. Op verschillende plekken in de gemeente is een herdenkingsmoment, dat wordt afgesloten met de gezamenlijke herdenking op het Grote Kerkhof.

Vrijheid is nog steeds niet overal vanzelfsprekend. Daarom zet het 4 mei comité Deventer de rijke herdenkingstraditie in onze gemeente voort. Voorafgaand aan de gezamenlijke herdenking op het Grote Kerkhof, kunt u op bijzondere locaties luisteren naar historische en nieuwe verhalen, indrukwekkende gedichten en gepaste optredens:

  • Twentol monument
  • Verzets(laan)monument
  • Etty Hillesum monument
  • Indië monument

Ook in de dorpen is er een speciaal programma rond de herdenking. Het volledige programma van de herdenkingsmomenten in gemeente Deventer leest u op de website www.4meideventer.nl.

Gezamenlijke herdenking

Tijdens de gezamenlijke herdenking op het Grote Kerkhof staat u samen met uw plaatsgenoten op een bijzondere manier stil bij de oorlogsslachtoffers. Met kransleggingen, toespraken, gedichten en muziek is het een uur van gezamenlijke bezinning. Ook kunt u hier uw eerbetoon geven aan de slachtoffers door bloemen te leggen bij het herdenkingsmonument. De uitgebreide informatie over deze gezamenlijke herdenking vindt u op www.4meideventer.nl.

Sta ook 2 minuten stil

Tijdens de Nationale Herdenking is om 20.00 uur het hele land 2 minuten stil voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We denken dan aan alle mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Ook zijn we stil om de Nederlanders te herdenken die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

Stilstaan kan overal

Het maakt niet uit waar u zich om 20.00 bevindt, overal is er de mogelijkheid stil te staan bij de oorlogsslachtoffers. Zit u op 4 mei in een restaurant? Ook de horeca gaat op een gepaste manier om met de herdenking. Zo zetten restaurants bijvoorbeeld muziek tijdelijk uit.

English Deutsch