Herdenking 4 mei in Deventer

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers. Hierbij houden we rekening met de maatregelen, die nodig zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. We herdenken samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten.

Herdenken in Deventer

Jaarlijks wordt op meerdere plekken binnen de gemeente Deventer stil gestaan bij de prijs en waarde van vrijheid. Vrijheid is het herdenken waard en nu voelen we de waarde ervan misschien wel meer dan ooit. Daarom blijven we op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdenken. Samen in verbondenheid, vanuit onze huizen.

Uitzending Deventer herdenkt

In verband met het coronavirus heeft het 4 mei comité Deventer een aangepast programma samengesteld. Bijdragen uit de verschillende herdenkingen en beelden van monumenten in Deventer en de omliggende dorpen, zijn verzameld in een filmopname. Kijk en luister mee naar een gesprek van onze burgemeester met een jongere, naar singer-songwriter Johanneke ter Stege, onze stadsdichter Robin Bleeker en de persoonlijke verhalen van nabestaanden.

De opname staat online vanaf dinsdag 4 mei, 19.30 uur:

Naar een YouTube filmpje

Uw bloem laten leggen

Het is mogelijk om tot en met 1 mei vanuit huis een bloem neer te leggen bij 1 van de monumenten in Deventer of dorpen. U kunt aangeven bij welk monument u graag een bloem wilt laten leggen. De bloemist zorgt ervoor dat uw bloem bij het monument wordt gelegd. Het leggen van een bloem kost € 1. Hiermee ondersteunt u meteen de bloemisten van Deventer. Kijk voor meer informatie op www.4meideventer.nl.

Kranslegging en erewacht

Bij de monumenten waar anders een herdenking zou plaatsvinden, legt de gemeente een krans namens alle burgers. Ook worden er rond 20.00 uur erewachten opgesteld. U wordt nadrukkelijk gevraagd om de monumenten op 4 mei niet te bezoeken. Mocht u toch een bloem willen leggen, doet u dit dan via www.4meideventer.nl.

Vlag

Een belangrijk symbool tijdens de herdenking op 4 mei en het vieren van vrijheid op 5 mei, is de vlag. Daarom willen we u vragen om op 4 mei, thuis de vlag de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei kunt u deze vlag uitsteken om de vrijheid uit te dragen, als eerbetoon aan hen die ons hebben bevrijd.

English Deutsch