Logo gemeente Deventer

Bordes bibliotheek krijgt bijzonder kunstwerk

Komend voorjaar krijgt het bordes van de bibliotheek een bijzonder ‘tapijt’, gemaakt door het Nederlandse kunstenaarscollectief We Make Carpets. Marcia Nolte, één van de kunstenaars, vertelt meer over de aanwinst voor het Lebuinusplein.

Marcia Nolte vormt met collega’s Bob Waardenburg en Stijn van der Vleuten We Make Carpets. “We kennen elkaar van de Design Academy in Eindhoven en maken sinds 2009 installaties met gebruiksmaterialen uit het dagelijkse leven”, vertelt ze.

Inderdaad: die lijken vaak op hangende, staande of liggende ‘tapijten’, vandaar de naam We Make Carpets. Het drietal werkte en exposeerde de afgelopen jaren over de hele wereld.


Spelend ontwerpen

“We gebruiken meestal grote hoeveelheden materialen die we terplekke opnieuw schikken en waarmee we op dat moment ontwerpen om bijzondere patronen te maken. Dat is een spel tussen ons drieën, sommigen zeggen zelfs dat het op een schaakspel lijkt”, legt Marcia uit.
In Deventer gaat dat nét iets anders, want voor de bibliotheek ligt Belgisch hardsteen op het bordes. Daarin moeten liefst 4 duizend gaatjes worden geboord waarin in aluminium gegoten meetspijkers worden geplaatst. “Daar wil je écht geen fout mee maken”, benadrukt Marcia.
“In dit geval hebben wij het patroon dus vast op schaal gemaakt in ons atelier, maar dan met kopspelden in piepschuim.” Het ontwerp wordt in het voorjaar van 2023 door de kunstenaars en een aantal collega’s op het bordes gemaakt. Dat duurt naar schatting zo’n twee weken.


Meetspijkers voor een ontmoetingspunt

Meetspijkers of meetnagels worden in het dagelijks leven gebruikt door landmeters om een punt te markeren als referentiepunt. Niet voor niets koos We Make Carpets juist dit materiaal voor het Deventer ‘tapijt’, want voor velen is de bibliotheek een punt van ontmoeting. Het hoekpunt van het bordes is bovendien een centraal punt op het plein.
“Op de meetspijkers staat meetpunt straks in verschillende talen”, licht Marcia toe. Dat verwijst naar taal, waarvoor de bibliotheek een kennisplek is. “Of je er overheen loopt, er langsloopt, er van een afstandje naar kijkt of er vanaf de grote leestafel in de bibliotheek op uitkijkt: ik hoop dat ons kunstwerk zorgt voor verwondering.”


We Make Carpets werd in Deventer geïntroduceerd door Kunstenlab, dat voor de gemeente het beleid uitvoert op het gebied van Kunst in de Openbare Ruimte. Op veel meer plekken in Deventer – in straten en parken en op pleinen – vind je kunstwerken. Benieuwd? Check buitenkunstindeventer.nl voor meer informatie over de werken en hun makers.