Logo gemeente Deventer

Lichtplan Lebuinuspleinen versterkt historische grandeur

De staf van Lebuinus

De heringerichte Lebuinuspleinen worden omlijst door prachtige historische panden. Die vallen straks in de avonduren veel meer op. Het uitgebreide lichtplan dat is gemaakt voor de Lebuinuspleinen, gaat daarvoor zorgen, vertelt Bennie Biesterbos van gemeente Deventer. Barend Jan Schrieken, directeur van NV Bergkwartier, de eigenaar van een aantal historische panden, is blij met het plan. Ook ‘zijn’ oudste huis van Nederland staat straks in de spotlight.

Bennie Biesterbos is de ‘lichtman’ van gemeente Deventer. Bij alles wat draait om verlichting in de openbare ruimte, is hij betrokken. “Van ontwerp tot beheer”, vat hij samen. En, om een idee te geven, in Deventer vind je maar liefst zo’n 24 duizend ‘stuks’ straatverlichting.

“Een aantal jaren geleden is een zogenoemde ‘Lichtleidraad’ gemaakt voor de binnenstad”, vertelt Bennie. “Die helpt ons om bij bijzondere projecten goed te kijken naar een aantal thema’s.”

Denk natuurlijk aan veiligheid. Goede verlichting zorgt ervoor dat je goed ziet waar je loopt of rijdt. Maar licht zorgt natuurlijk ook voor sfeer en beleving. Deventer heeft prachtige historische panden en plekken die het bekijken waard zijn, ook ’s avonds. Die verdienen het om – letterlijk - in het licht te staan.

Al langer is Bennie met collega’s, het externe adviesbureau Studio DL en de aannemer óók drukdoende met de voorbereiding en uitvoering van het lichtplan voor de Lebuinuspleinen. En dat gaat mooi worden, weet Bennie wel zeker.


Hoge lichtmasten vallen op

Passend bij het ontwerp voor de Lebuinuspleinen, is een lichtontwerpplan gemaakt. Wat gaat er zoal gebeuren?

Nieuw en opvallend op het Grote Kerkhof zijn straks negen grote lichtmasten die de staf van Lebuinus verbeelden. Een eigentijdse knipoog naar de monnik, die in de 8e eeuw een houten kerk bouwde op de plek van de huidige Lebuinuskerk.

“Deze lichtmasten worden 10 en 15 meter hoog en krijgen een groot kruis bovenop. Rond de palen komen kransen met lampen die naar beneden schijnen”, vertelt Bennie. “Tussen de lichtmasten hangen we lichtsnoeren, zodat je op de terrassen straks fijne sfeerverlichting hebt. Zoals je ook wel ziet op Franse terrasjes."

De Lebuinuskerk wérd altijd al mooi aangelicht ’s avonds en dat blijft zo. “We zetten de toegang nog iets meer in het licht zodat die meer opvalt”, vult Bennie aan.

Er komen ook ‘gewone’ lantaarns op en rond de pleinen. “Op de Kleine Poot vind je er al een aantal, net als op andere plekken in de stad. Deze klassieke lantaarns passen mooi bij de nieuwe inrichting van de pleinen. Nieuw is wel dat ze verlicht worden met duurzame LED-lampen, al zie je daar niets van.”


Ook Nederlands oudste stenen huis in het licht

De nieuwe waterspeelplek krijgt op de sproeiertjes kleine lampjes die desgewenst ook ‘in kleur’ kunnen schijnen. “Voor de rest kiezen we nauwelijks voor gekleurd licht”, legt Bennie uit. “We zetten in op de grandeur van de pleinen.” Eerlijk is eerlijk: met zoveel historische schoonheid rond het plein valt er al genoeg te bewonderen.

“We geven gevels strijklicht zodat die veel meer opvallen. Daar hebben we een aantal proeven mee gedaan om uit te proberen wat het beste werkt.” Straks staan onder meer de gerestaureerde Botermarkt, de waterpomp en het standbeeld op het Grote Kerkhof en het oudste stenen huis van Nederland in de Sandrasteeg, dus mooi in het licht.

Naar dat laatste kijkt Barend Jan Schrieken, directeur van NV Bergkwartier zeker uit. De maatschappij tot stadsherstel is namelijk eigenaar van dit bijzondere pand én van meer historische gebouwen aan de pleinen.


Rekening gehouden met monumentale gevels

Barend Jan Schrieken: “We zijn blij met het lichtplan. Goed dat een groot gebaar wordt gemaakt, want één pand uitlichten heeft een heel ander effect. Nu de hele omgeving wordt aangelicht, krijg je een mooie omlijsting van de pleinen, verwacht ik.”

Voor NV Bergkwartier is belangrijk dat goed gekeken wordt hoe lichtarmaturen bevestigd worden. “We willen natuurlijk niet dat monumenten worden aangetast. Daar is goed rekening mee gehouden. Bewoners of ondernemers die wonen of werken in onze panden moeten straks ook geen last hebben van het licht. In de nachtelijke uren gaat de gevelverlichting ook uit.”

Er is inderdaad zorgvuldig gekeken naar waar leidingen en spots bevestigd kunnen worden, bevestigt Bennie. “Voor een aantal panden gebruiken we grondspots, zodat we niets hoeven te doen aan de gevels.”

NV Bergkwartier dacht ook mee in de klankbordgroep over het totale plan voor de Lebuinuspleinen. Barend Jan Schrieken kijkt uit naar de realisatie. “Het wordt vast levendig. Ik denk dat de mooie verlichte omgeving ’s avonds bijdraagt aan een gezellige sfeer.”

De staf van Lebuinus