Logo gemeente Deventer

Ontwerp Lebuinuspleinen

Meer informatie over het ontwerp van de Lebuinuspleinen.


Ontwerp Grote Kerkhof

Het gebied rondom de Lebuinuskerk wordt voorzien van bestrating met bak- en natuursteen. Dit versterkt de historische uitstraling. Het Grote Kerkhof krijgt voor een groot deel halfverharding. Terrassen worden beter gesitueerd en er komt een waterspiegel op het Grote Kerkhof, om in te spelen of om aan te mijmeren. De pleinen en historische panden sluiten beter op elkaar aan. Stoepjes voor oude panden worden in ere hersteld. Geveltuintjes en extra boompartijen geven de pleinen en het tussenliggend gebied de juiste sfeer.


Stromarkt en Nieuwe Markt

Dankzij de bijdrage van de provincie kunnen nu 2 pleinen worden aangepakt. Ook is er voldoende voorbereidingsbudget voor de Nieuwe Markt en de tussenliggende straten (Hofstraat en Graven). Voor de realisatie van die plannen is nog een aanvullend budget nodig van circa 2 miljoen euro.

 

Lichtplan Lebuinuspleinen

De uitwerking van het lichtplan (pdf, 160 kb) is vergevorderd. Een grote wens in het lichtplan is om, naast de gebruikelijke functionele verlichting, ook de gevels van een groot aantal panden aan het Grote Kerkhof en enkele monumenten/bijzondere elementen in de omgeving in het licht te zetten.


Klimaatbewuste Lebuinuspleinen

Het klimaat verandert wereldwijd en dat is in Deventer dus niet anders. Het ontwerp en de herinrichting van de Lebuinuspleinen houden rekening met de klimaatverandering . Dat is nodig en kan ook gewoon binnen de historische context van de plek. Meer informatie over Klimaatbewuste Lebuinuspleinen.

 

Bekijk het definitief ontwerp (jpg, 12 mb). Gedetailleerde afbeeldingen ziet u op de panelen van het voorlopig ontwerp (pdf, 18,4 mb).