Logo gemeente Deventer

Opening Stromarkt

Het tweede Lebuinusplein is zo goed als af. En wat wordt het mooi! Op vrijdag 9 december was de opening van de Stromarkt. Ter hoogte van restaurant de Keizerskroon.

Het ontwerp van de Lebuinuspleinen is van Jan van Minnebruggen en Hans Ringoot van Bosch Slabbers. Mede dankzij hun geduld, open houding en inspiratie wisten zij iedereen enthousiast te krijgen voor het ontwerp. Bijzonder leuk dat Jan bij de opening aanwezig was.

 

Archeologische vondsten

Voor de archeologen was de herinrichting van de Stromarkt, en hiervoor de Grote Kerkhof, een kans om in het verleden te duiken. En de historie van de Deventer binnenstad te onderzoeken en bloot te leggen. Er zijn veel vondsten en ontdekkingen gedaan. Een waardevolle opbrengst voor de stad. Het betekende wel dat het werk wat langer duurde dan gepland.

 

Veel betrokkenen aanwezig bij opening

Thomas Walder was aanwezig en in zijn speech bedankte hij o.a. de regiegroep. De regiegroep is een afvaardiging van bewoners, ondernemers en ook binnenstadmanagement, NV Bergkwartier, Lebuinuskerk en de bibliotheek. Deze groep is zeer betrokken en kritisch en op vrijwillige basis betrokken bij de uitwerking van het ontwerp. Als dank krijgt de regiegroep een mooie StoryTile met het stadsgezicht van Deventer.
Als formele openingsactie ‘straat’ Thomas de laatste stenen aan de Stromarkt. 1 van de stenen heeft aan de onderkant een gedenkplaatje.

Het werk is mede mogelijk gemaakt met een subsidie van de provincie Overijssel. Gedeputeerde van provincie Overijssel, Monique van Haaf was bij de opening aanwezig. 
Fijn was ook de aanwezigheid van bewoners en ondernemers. Wiens begrip en geduld soms aardig op de proef werd gesteld. Zo’n complete herinrichting is best ingrijpend.  

De medewerkers van aannemer Hoornstra-Infrabouw kunnen trots zijn op het resultaat. Werken in een oude binnenstad is nogal een uitdaging met elke dag nieuwe verrassingen.
Tot 24 december wordt nog gewerkt aan de laatste opleverpunten van de Stromarkt en Grote Kerkhof en dan gaan zij ook genieten van de feestdagen.