Eikenprocessierups

Een aantal weken in mei/juni bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups. Bomen waar veel rupsen worden verwacht, worden bespoten. Bestrijden gebeurt ook op basis van meldingen. Bomen in de buurt van scholen, fietsroutes en winkelcentra krijgen als eerste een behandeling.
Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Er zijn momenteel zoveel rupsen, dat de bestrijding achterloopt door een tekort aan aannemers die dit specialistische werk uit kunnen voeren.

Scholen, verzorgingstehuizen, winkelcentra en sportclubs worden zoals altijd met voorrang behandeld. De behandeling van de andere meldingen duurt helaas wat langer. Op privéterrein worden de rupsen niet weggehaald door de gemeente.

Klachten

De rupsen kunnen zorgen voor jeuk en irritaties aan huid, ogen en luchtwegen. Klachten verdwijnen meestal binnen 2 weken. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Meldpunt Openbare Ruimte

Ziet u eikenprocessierupsen in bomen op gemeentegrond? U kunt dit melden bij het Meldpunt openbare ruimte, online of per telefoon 14 0570.

Voorkom overlast

Voorkom ongemak en raak rupsen en resten ervan niet aan. Zorg bij bezoek aan natuurgebieden voor een goede bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Na aanraking met rupsen niet krabben of wrijven, maar spoel de huid met water.

Gezondheidsklachten

Ernstige gezondheidsklachten, veroorzaakt door de eikenprocessierups kunt u melden bij GGD- IJsselland via telefoonnummer 088 - 443 06 89 of per e-mail, milieugezondheid@ggdijsselland.nl.

Kaart

De gemeente bestrijdt de rupsen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dat kan zowel overdag als ’s nachts gebeuren. Bekijk de kaart (pdf, 9,5 MB) met locaties waar eikenbomen behandeld worden.

Bestrijding

Omdat het middel niet alleen de rupsen van de eikenprocessievlinder doodt maar ook andere rupsen, gaat de gemeente Deventer terughoudend met het middel om. Het spuiten wordt bij gunstige weersomstandigheden uitgevoerd, dit kan zowel overdag als ’s nachts gebeuren.

Bestrijdingsmethoden

Naast de inzet van de traditionele bestrijdingsmethoden heeft de eikenprocessierups ook natuurlijke vijanden. Denk aan diverse vogelsoorten en parasitaire sluipwespen. Er worden in Deventer proeven gedaan met het toepassen van speciale kruidenmengsels, maar ook nestkastjes, met als doel om natuurlijke vijanden van de rups aan te trekken.

Dit is een overzicht van alle bijlagen behorende bij deze pagina.

English Deutsch