Preventie

De eigenaar zorgt ervoor dat de hond de juiste opvoeding en verzorging krijgt om risicovolle situaties te voorkomen.

Goede omgangsnormen vergroten het plezier van eigenaar, hond en de omgeving.

Heeft u toch last

Heeft u last van een agressieve hond, wilt u een bijtincident melden? Dat kan via het Meldpunt. Ga naar de kaart om de locatie aan te geven, kies categorie Overlast, daarna Hond, agressief, bijtincident. Daarna kunt u omschrijven wat er is gebeurd. U kunt uw melding ook telefonisch doen, via 14 0570.

Informatie en tips

Hij doet niets, maar is dat wel zo?
Als honden niet bijten betekent dit nog niet dat ze niets doen. Ze doen dus vaak wel wat.   Ze rennen naar andere mensen, springen tegen ze op of achtervolgen ze. Dit gedrag wordt door veel mensen als hinderlijk ervaren. Laat uw hond niet tegen mensen opspringen en zorg ervoor dat uw hond geen joggers, fietsers, ruiters of wild achterna gaat rennen in losloopgebieden. Zorg ervoor dat u uw hond zichtbaar onder controle heeft. Roep niet dat uw hond niets doet maar roep uw hond bij u terug. Indien nodig lijnt u uw hond aan. Laat uw hond zeker niet loslopen als u er geen controle over heeft.

Aangelijnde honden, laat ze altijd met rust
Honden zijn vaak om verschillende redenen aangelijnd. De hond kan in training zijn (hulphond, gedragsproblemen), een blessure of aanlijngebod hebben. Laat uw hond geen toenadering zoeken met een aangelijnde hond. Ook niet in een losloopgebied.

Ze zoeken het zelf wel uit, is geen goede beslissing
Sommige honden zijn niet in staat zichzelf te verdedigen of richten juist veel schade aan als ze zich wel verdedigen. Voorkom dit, laat het ze niet zelf uitzoeken en grijp tijdig in. Verder vindt niet elke loslopende hond het leuk om met andere honden te spelen! Vraag daarom de eigenaar altijd eerst om toestemming of ze contact met elkaar mogen hebben en of ze met elkaar mogen spelen. Voorkom elke vorm van spel waardoor honden te wild worden.

Honden en kinderen
Leer uw kinderen dat ze alleen met toestemming van de eigenaar een hond mogen benaderen/aaien. Laat kinderen die geen controle hebben over een hond niet met een hond wandelen.

Hoog Risico honden

De lijst met honden met hoog risico honden betreft honden die bij een bijtincident zwaar letsel kunnen veroorzaken. Maar ook hond die niet op deze lijst staan, vormen soms een risico. Honden van alle rassen zijn betrokken bij (bijt)incidenten.

Aanmelden opvoedcursus
Goede opvoeding en socialisatie van een hond is noodzakelijk. Geef u met een (nieuwe) hond zo snel mogelijk op voor een opvoedcursus om probleemgedrag te voorkomen.

Test uw kennis
Als hondeneigenaar is het noodzakelijk dat u op de hoogte bent van regels, handhaving en andere belangrijke informatie op het gebied van honden binnen de gemeente Deventer. Wat weet u over honden?

HOND- bewijs
Het volgen van een opvoedcursus en het behalen van een theoriecertificaat levert u een HOND- bewijs op. Hiermee laat u zien dat u een verantwoord hondenbezitter bent.

Betrouwbare informatie en advies 
Informatie en advies vindt u op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) www.licg.nl/honden.

Dit is een overzicht van alle bijlagen behorende bij deze pagina.
Titel Grootte
Regels voor kinderen 1.298,0 KB
English Deutsch