Logo gemeente Deventer

Er ligt veel blad op de grond waar ik hinder van ondervind, wat moet ik doen?

Het najaar nadert en dat betekent dat de bomen hun blad weer laten vallen. In sommige gevallen kan dit blad zorgen voor overlast en hinder. Natte bladeren kunnen bijvoorbeeld gladheid veroorzaken en daardoor het verkeer hinderen.

Gemeente Deventer probeert al het blad zo snel mogelijk op te ruimen, maar dat is natuurlijk een hele klus waarbij we niet overal in de gehele stad het blad kunnen opruimen. Als op de ene plek het blad netjes opgeruimd is, is er op een andere plek weer nieuw blad gevallen. Daarnaast veroorzaakt blad op de ene plek meer overlast dan op de andere. Als u ernstige hinder ondervindt van het gevallen blad, dan horen we dat graag zodat we het met gepaste urgentie op kunnen ruimen. Bij ernstige hinder kunt u (bijvoorbeeld) denken aan onveilige verkeerssituaties die acuut gevaar opleveren.

 

Wie doet wat met blad?

Het Groenbedrijf, Circulus en Cambio halen in november en december het blad van stoepen en wegen tijdens de bladactie, maar er zijn ook veel inwoners die een handje helpen. Wij helpen hen weer door het aanbieden van faciliteiten.

 

Gemeentebeleid: blad als meststof

De gemeente ruimt het blad op waar het moet en laat het liggen waar dat kan. Planten groeien beter als u in het najaar afgevallen blad verspreidt over uw grond onder en tussen de planten. Lees meer over blad als meststof.

 

Wanneer wordt blad opgeruimd in mijn buurt?

Bekijk de kaart. Zijn de werkzaamheden niet doorgegaan wanneer deze gepland stonden door bijvoorbeeld sneeuwval of vorst? Dan worden de werkzaamheden opgeschoven. Deze wijzigingen zijn zo snel mogelijk terug te vinden op de kaart.

 

Meehelpen

Gelukkig helpen veel bewoners mee door vóór de bladactie de stoep schoon te vegen. Helpt u ook? Neem dan de volgende stappen:

  • Maak in uw straat of buurt uw eigen bladverzamelplek, of maak een eigen bladkorf.

Denk bij het plaatsen van een bladkorf of bladhoop aan het volgende:

  • Doe alleen blad in de bladkorf of op de bladhoop;
  • Plaats de bladkorf of -hoop op 1 tot 2 meter van de openbare weg; en goed bereikbaar met een vrachtwagen;
  • Niet op particulier terrein, daar mag de vrachtwagen niet komen;
  • Niet onder een boom in verband met het legen door een vrachtwagen;
  • Niet achter een parkeerplaats;
  • Op een veilige plek, dus niet bij een uitrit en kruisingen van wegen.
  • De bladkorf is vierkant, minimale afmeting 1,5 bij 1,5 meter;
  • De bladkorf dient uiterlijk 1 april 2020 weer van het gazon verwijderd te zijn.

Een volle bladkorf of bladhoop kunt u telefonisch melden bij Cambio via 0570 622210 of via het formulier op de website.

 

Blad melden

Wilt u graag een melding doen omdat u ernstige hinder ondervindt van gevallen blad, volg dan de volgende stappen:

  1. Ga naar Slim Melden en zoek de locatie waar u hinder heeft ondervonden van het gevallen blad op de kaart. Als u toestaat dat Slim Melden uw locatie mag zien, dan toont de website direct waar u zich bevindt op de kaart. U kunt overal op de kaart klikken om een melding te maken;
  2. Omschrijf uw melding zo duidelijk mogelijk, dit helpt ons om de situatie te kunnen inschatten en de melding met gepaste urgentie te kunnen oppakken;
  3. Voeg, indien mogelijk, een foto toe waarop de situatie goed zichtbaar is. Let op! Laat op de foto(‘s) ook de omgeving zien, zodat goed duidelijk is waar het blad zich bevindt en wat de overlast inhoudt;
  4. Voeg uw contactgegevens toe. Zo kunnen we contact met u opnemen als er onduidelijkheden zijn. We kunnen de melding dan sneller en beter oppakken;
  5. Meld het via Slim Melden.