Logo gemeente Deventer

Nieuwe Markt: meer groen, gemoedelijk en met grandeur

Op zwoele zomeravonden in de schaduw van één van de grote bomen een praatje maken met de buren, je fiets parkeren om te genieten van een avondje theater, een museumbezoek of de kermis: het leven op de Nieuwe Markt in Deventer wordt goed. Het plein met historisch karakter krijgt meer groen, grandeur en gemoedelijkheid.

 

Definitief ontwerp Nieuwe Markt

Het vastgestelde schetsontwerp is op een aantal punten aangepast. Dit definitief ontwerp is tot stand gekomen na verschillende gespreksrondes en bijeenkomsten. De grootste wijzigingen zijn:

  • Op het plein komen 12 bomen. 9 forse bomen waarvan een aantal met een transparant bladerdek. En een drietal meerstammige lagere bomen voor Hegius.
  • Midden op het plein wordt een hoge lichtmast geplaatst, die verwijst naar masten uit het verleden. Verder komt er straatverlichting en gevelverlichting zoals op het Grote Kerkhof. 
  • Het bordes van Eicas/Hegius wordt aangepast. Hier komt meer groen; plantenvakken en kleine meerstammige bloeiende bomen, een helling voor mindervaliden en de oorspronkelijke beelden worden teruggeplaatst. Met deze aanpassingen is er meer verblijfsruimte en een terras voor Eicas. 
  • Er worden voldoende fietsparkeerplekken aangelegd.
  • Het terras bij St. Maxime krijgt windschermen en aan de buitenzijde openbare zitgelegenheid met prachtig zicht op de IJssel. Dit zorgt voor een fraaie entree naar de Nieuwe Markt. 
  • Op de Nieuwe Markt 42 parkeerplaatsen, inclusief 2 invalidenparkeerplaatsen. In de Hofstraat worden 11 parkeerplaatsen aangelegd. 

Grandeur

De historische gevels van de Nieuwe Markt, Hofstraat en Graven gaan na de werkzaamheden nog meer spreken. Voor elke gevel is een individueel voorstel voor inrichting van de stoep gemaakt. Hiermee wordt de grandeur, één van de kernwaarden van Lebuinuspleinen, extra teruggebracht. 

 

Uitvoering van de werkzaamheden

De verwachting is dat in het najaar van 2024 de werkzaamheden starten. Vooruitlopend vervangen de nutsbedrijven nog huisaansluitingen (gas en water) in de Hofstraat, Graven en Nieuwe Markt. 

 

Heeft u vragen over de Nieuwe Markt?

Neem dan contact op met Ellen Belterman, projectondersteuner via lebuinuspleinen@deventer.nl.   

 

Nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen Nieuwe Markt, meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief. 


Verschenen nieuwsbrieven: 

Nieuwsbrief Lebuinuspleinen, juli 2023