Logo gemeente Deventer

Deventer zet drone in voor controles 

De gemeente Deventer gaat een drone inzetten bij controles in het buitengebied en bij de technische inspectie van slecht bereikbare gebouwen en onoverzichtelijke complexen.

Met een drone kan sneller en efficiënter toezicht worden gehouden op erfinrichtingsplannen maar ook op bijvoorbeeld gevels en daken. Drones zijn in staat om foto’s te maken vanuit de lucht. Daarmee kunnen ze snel en overzichtelijk een beeld geven van een situatie. Drones zijn niet alleen veiliger, maar ook goedkoper dan bijvoorbeeld gebruik van steigers of hoogwerkers.

Privacy

“Privacy is een belangrijke voorwaarde”, zegt burgemeester Ron König over het initiatief. “We zetten een drone in om bijvoorbeeld technische controles uit te voeren, dus dan moeten privacygevoelige zaken niet worden vastgelegd.” Toezichthouders zorgen ervoor dat personen niet in beeld komen. 

Uitvoering controles

De gemeente is verantwoordelijk voor toezicht op bouwwerken. Er worden bijvoorbeeld technische inspecties gedaan of er wordt gekeken naar de bouwkwaliteit. Met een drone kan dit sneller en veiliger. Daarnaast wordt in het buitengebied gecontroleerd of er wordt voldaan aan het erfinrichtingsplan en of er zaken in strijd zijn met het bestemmingsplan. Er wordt per situatie gekeken of er een drone aan te pas moet komen.

Drones besturen

Een aantal toezichthouders krijgt een opleiding om een drone te mogen besturen. Bij het gebruik van een drone, moeten zij de wet- en regelgeving naleven. Bijvoorbeeld als het gaat om de hoogte waarop de drone mag vliegen. Ook wordt rekening gehouden met lokale belemmeringen zoals de no-fly zone rondom vliegveld Teuge, die ’s nachts in Deventer geldt.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de inzet van drones op www.deventer.nl/drones

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.