Logo gemeente Deventer

Samenbouwen in De Tuinen van Zandweerd

In de Tuinen van Zandweerd is ruimte voor innovatieve woonconcepten. Ook voor een groep toekomstige eigenaars/bewoners die samen hun woningen bouwen (collectief particulier opdrachtgeverschap, CPO).

 

Het college heeft ingestemd met de verkoop van een kavel aan CPO Sjalot

Op 12 april draagt wethouder Rob de Geest de kavel symbolisch over aan de toekomstige bewoners. CPO Sjalot gaat 10 grondgebonden woningen bouwen in de Tuinen van Zandweerd. Wethouder Rob de Geest (Wonen) is verheugd met het initiatief: “Deventer bouwt de komende jaren veel woningen, om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Er is ook veel behoefte aan 'zelfbouw' zoals Sjalot dat voorstaat. Dit initiatief gaat bovendien uit van groene en duurzame bouw- en woonprincipes en is daarmee een mooie aanwinst voor Deventer.”  

CPO Sjalot

CPO Sjalot is bij de loting als winnaar uit de bus gekomen. Eind 2021 zijn ze gestart om samen de woningen te ontwerpen. Het plan bestaat uit 10 grondgebonden duurzame en natuur inclusieve woningen met een gezamenlijke berging, werkruimte en schuur. De bewoners van CPO Sjalot dragen samen zorg voor de collectieve tuin.

"Als toekomstige bewoners hebben we veel zin om met zijn allen, groen, duurzaam en collectief op deze mooie plek vlak bij de IJssel te gaan wonen. De bouw start binnenkort en naar verwachting worden de woningen medio 2024 opgeleverd. Ondanks de enorme prijsstijgingen zijn we er goed in geslaagd om een plek voor ontmoeting en naar elkaar omzien te realiseren. We hebben er veel zin in en kijken uit naar het moment dat we er kunnen gaan wonen."

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Bij collectief particulier opdrachtgeverschap ontwikkelt en bouwt een groep toekomstige eigenaars/bewoners samen hun woningen. De toekomstige bewoners verenigen zich in een stichting of vereniging. Ze kopen samen de kavel en zijn samen verantwoordelijk voor het gebruik van de grond, het ontwerp en de bouw van de woningen. Het collectief doet dat samen met een zelfgekozen bouwbegeleider, architect en aannemer

De Tuinen van Zandweerd

In De Tuinen van Zandweerd bouwen bewoners samen aan hun nieuwe buurt. Het is een plek om duurzaam, ontspannen en gezond te wonen. De buurt is vraag gestuurd ontwikkeld en de toekomstige bewoners hebben veel vrijheden gekregen om hun duurzame woning te kunnen bouwen. Ook is er ruimte gegeven aan de bouw van Tiny Houses, voor particulieren, maar ook in de sociale huur.

Informatie

Meer informatie over De Tuinen van Zandweerd vindt u op www.opjestek.nl.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.