Logo gemeente Deventer

Deventenaar onderscheiden in Twello

De heer Erik Tijman uit Deventer ontving op zaterdag 9 september in Twello een Koninklijke Onderscheiding. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn langdurige en waardevolle vrijwillige inzet voor de Havekes Mölle.

Op Open Monumenten Dag ontving Erik Tijman de versierselen uit handen van burgemeester Paula Jorritsma-Verkade van de gemeente Voorst. Dit jaar bestaat de Havekes Mölle 125 jaar en de Stichting Behoud Havekes Mölle 40 jaar.

 

40 jaar vrijwilliger

Al 40 jaar is de heer Tijman is vrijwillig molenaar op de Havekes Mölle. Hij maalt het graan en is ook actief betrokken bij de verkoop van de verschillende producten in de molenwinkel. Ook geeft hij regelmatig rondleidingen aan belangstellende bezoekers die meer over de molen willen weten.
Naast molenaar is de heer Tijman ook opleidingsinstructeur voor het Gilde van vrijwillig molenaars. De Havekes Mölle fungeert hierbij als opleidingsmolen. En decorandus is bestuurslid van de Stichting Behoud Havekes Mölle. Vanwege zijn kennis, in het bijzonder op historisch gebied van molens, is zijn rol in het bestuur van groot belang.

 

Internationale contacten

Ook is hij betrokken bij The International Molinological Society. Dit is de internationale molenvereniging, waar hij zich bezig houdt met de studie van molens. In het verleden heeft de heer Tijman in Duitsland en Hongarije een lezing over standaardmolens gehouden.
Sinds 1994 is de heer Tijman actief als redactielid van het wetenschappelijke blad over molens, Molinologie. Vele artikelen heeft hij voorzien van zijn commentaar om het wetenschappelijk karakter van dit tweemaal per jaar verschijnende blad hoog te houden.

 

‘De Standerdmolen’

Daarnaast heeft hij als co-auteur meegewerkt aan het boek “De Standerdmolen”. Dit boek geeft de bouw, geschiedenis, verschijningsvorm en bedieningswijze van het oudste molentype in Nederland weer.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op X (voorheen Twitter), Facebook en Instagram.