Kansenkaart voor een leefbaar en bereikbaar Keizerslanden

Deventer groeit. Zo komen in Keizerslanden en Steenbrugge meer woningen. Om de groei van de bevolking in goede banen te leiden en de stad leefbaar te houden, maakt de gemeente plannen voor een betere bereikbaarheid. Voor het gebied rond de hoofdverkeersroute door Keizerslanden zijn de mogelijkheden hiervoor nu onderzocht in de Analyse- en Kansenkaart van het ‘Stadslint Keizerslanden’.

Leefbaar en bereikbaar

Het Stadslint Keizerslanden, het gebied op en rond Lebuinuslaan, Margijnenenk en Van Oldenielstraat, is veel meer dan een weg. Het is ook een belangrijke openbare ruimte voor de inwoners van de wijk Keizerslanden, waar ze elkaar ontmoeten en hun dagelijkse boodschappen doen. Het vormt voor veel inwoners van Deventer het decor van een dagelijkse fietsrit naar school, werk of sportclub, en het is een belangrijke groene ader door de stad. 

Ontwikkelingen: woningbouw en verkeer 

Op en rond het Stadslint Keizerslanden staan grote ontwikkelingen voor de deur. Het gaat om de nieuwbouw van honderden woningen die in de periode tot en met 2030 worden gebouwd, en om verkeersmaatregelen om het huidige en toekomstige verkeer goed af te kunnen wikkelen. Eerder stelde de gemeenteraad de 1e fase van de herijking van de hoofdwegenstructuur vast. Mede op basis daarvan is nu de Analyse- en Kansenkaart opgesteld. Die bekijkt die ontwikkelingen in samenhang, en schetst mogelijkheden om te zorgen dat het gebied leefbaar blijft, dat de openbare ruimte aantrekkelijk en duurzaam is ingericht en dat voetgangers, fietsers en auto’s zich veilig en soepel door het gebied kunnen verplaatsen.

Mogelijke verkeersmaatregelen

De Analyse- en Kansenkaart schetst voor 3 kruispunten de mogelijke verkeersmaatregelen. Per kruispunt beschrijft de Analyse en Kansenkaart meerdere mogelijkheden, zoals een onderdoorgang voor fietsers en voetgangers, ondertunneling voor auto’s en uitgebreide rotondes. Er is vanwege het ontbreken van financiële middelen geen garantie dat de ongelijkvloerse maatregelen kunnen worden uitgevoerd.

Het gaat over 3 kruispunten: 

  • Karel de Grotelaan – Lebuinuslaan – Margijnenk,
  • Hoge Hondstraat – Herman Boerhaavelaan / Margijnenenk – Van Oldenielstraat
  • Brinkgreverweg – Raalterweg / Van Oldenielstraat – Henri Dunantlaan.  

Van Oldenielstraat

Voor de Van Oldenielstraat geldt dat beide kruispunten aangepast moeten worden. In alle scenario's is het niet mogelijk om 8 woningen aan de noordzijde van de Van Oldenielstraat te behouden. Een ingrijpende conclusie, die voor deze bewoners van de woningen van grote betekenis is. De gemeente heeft hen inmiddels geïnformeerd en blijft met hen in contact over het vervolg. 

Participatie en online enquête

Ook voor andere buurtbewoners, ondernemers, onderwijs- en sport- instellingen hebben de ontwikkelingen gevolgen. Daarom worden zij ook nauw betrokken bij dit ontwikkelingsproces. De plannen zijn maandag 26 mei gepresenteerd aan bewonersgroepen en professionals van deze omgeving. Op 5 juni volgt een bijeenkomst voor bewonersgroepen en professionals voor het gebied nabij het winkelcentrum Keizerslanden.  

Ook andere inwoners van Deventer en de wijde regio maken gebruik van het Stadslint Keizerslanden. Zij kunnen van 27 mei tot en met 10 juni een online vragenlijst invullen. De vragenlijst is te vinden via: www.doemee.deventer.nl/stadslint-keizerslanden(Verwijst naar een externe website). In september zijn er nog 2 brede informatiebijeenkomsten.

Nadere informatie en vervolg

De Analyse- en Kansenkaart is te bekijken via www.deventer.nl/stadslint.

De Analyse- en Kansenkaart wordt definitief gemaakt, na de gesprekken die breed in de samenleving worden gevoerd, onder meer met bewonersgroepen, de gemeenteraad en de 2 brede informatiebijeenkomsten in september. Naar verwachting in het najaar college en raad erover besluiten.