Geschenk generaal Gibson terug op zijn plek

Op maandag 4 december heeft burgemeester Andries Heidema het Jeep-vlaggetje dat generaal Gibson schonk aan de Deventer bevolking terug gekregen van Duco Avis van het gelijknamige Veilinghuis in Zutphen. Het vlaggetje komt terug op de plek waar het decennialang hing: op een prominente plaats in het stadhuis.

Burgemeester Heidema en de heer Duco Avis bij het geschenk van generaal Gibson

Generaal T.G. Gibson schonk het vlaggetje op 3 mei 1970 aan Deventer als dank voor de gastvrije ontvangst door de bevolking in de 25 jaar na de bevrijding.

Dank aan Duco Avis

Hoe het vlaggetje op de veiling terecht is gekomen is onduidelijk. Waarschijnlijk is het opgeborgen toen de verbouwing van het stadhuis begon en per ongeluk tussen afgeschreven meubilair terecht gekomen. Burgemeester Heidema: “Ik vind het fantastisch dat Duco Avis het geheel belangeloos heeft teruggegeven. Ik kan hem daar niet genoeg voor bedanken.”

Groot historisch belang

De burgemeester is opgelucht dat het geschenk van Gibson veilig terug is in het stadhuis. Heidema: “Dit is een object dat van groot historisch belang is voor de Deventer bevolking. Het is een tastbare herinnering aan de bevrijding en onze bevrijder Gibson. Maar het staat ook voor de gastvrijheid van de Deventenaren.”

Deventer Ereburger

Generaal Gibson was de commandant van de 7e Canadese brigade, die Deventer op 10 april 1945 bevrijdde. Op 22 april 1945 werd hij benoemd tot 1e Ereburger van Deventer. De T.G. Gibsonstraat is naar hem vernoemd.

De generaal

Op het gebouw 'De Generaal' in deze straat onthulden op 5 mei 2015 zijn zoon Graeme Gibson en burgemeester Heidema een plaquette ter ere van de in 1986 op 77-jarige leeftijd overleden brigade-generaal.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op Twitter, Facebook en Instagram.

English Deutsch