Deventer stadhuis winnaar publieksprijs beste gebouw van 2017

Het Deventer stadhuis won op 19 mei de publieksprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar, samen met de vakjuryprijs de belangrijkste architectuurprijs van Nederland. De vakjuryprijs ging naar de OV terminal Breda. Deventer won als enige genomineerde 2 prijzen. Ook in de categorie ‘Identiteit & Icoonwaarde’ was Deventer winnaar. De prijzen werden in Utrecht uitgereikt door juryvoorzitter Hans Wijers.

De jury noemde het gebouw ‘een huis van de stedelijke gemeenschap’. Het stadhuis kreeg veel waardering voor de goede inpassing in de oude Deventer binnenstad, waarbij het gebouw niet alleen aansluit op het stedelijk weefsel, maar tegelijkertijd onderscheidend is. Niet in de laatste plaats door de opvallende raamwerken van Loes ten Anscher.  

‘Wat een enorme eer dat ons prachtige stadhuis in de prijzen is gevallen’, vertelt Robin Hartogh Heys, de trotse wethouder cultuur. ‘En dat het publiek zo veel heeft gestemd op het gebouw vind ik nog wel de grootste waardering. Het stadhuis is niet alleen een enorme blikvanger – een prachtige samensmelting van eeuwenoude en nieuwe architectuur – het is ook een duurzaam en ontzettend functioneel gebouw. Een groot compliment aan architect Michiel Riedijk.’ 

113 inzendingen

Het Deventer stadhuis werd genomineerd uit 113 inzendingen. Met 2 andere inzendingen was het stadhuis genomineerd in de categorie ‘Identiteit & Icoonwaarde’.  

Belangrijkste architectuurprijs van Nederland

De BNA Beste Gebouw van het Jaar is de belangrijkste architectuurprijs van Nederland. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt. Dit gebeurt door BNA – de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. Ruim 1.200 architectenbureaus zijn verenigd in de BNA.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op Twitter, Facebook en Instagram.

English Deutsch