Spring naar einde van Hoofdmenu Spring naar begin van Hoofdmenu

Voornemen om 6 panden als monument aan te wijzen

6 panden worden onderzocht om te bepalen of ze gemeentelijk monument worden. De Bond Heemschut en het Cuijpersgenootschap hebben hierom verzocht. Het gaat om relatief jonge monumenten uit de negentiende eeuw zoals bijvoorbeeld de Bussink Koekfabriek of de Maranathakerk, een ontwerp van architecten Aldo en Hanny van Eijck.

Luchtfoto Bussink Koekfabriek, Bussinkweg 3

Verantwoordelijk wethouder Carlo Verhaar: “Deventer heeft veel monumenten die we beschermen. Het is van belang dat we ook de pareltjes uit de recente geschiedenis behouden voor de stad. Dat betekent niet dat er niets meer kan, maar dat bij een verandering, belangrijke elementen behouden blijven. We doen het heel zorgvuldig dus eerst doen we onderzoek.”

Het gaat om de volgende panden:

  • Bussink Koekfabriek, Bussinkweg 3
  • Voormalig hoofdkantoor Thomassen en Drijver, Zutphenseweg 51
  • Voormalig Nederlands Hervormd wijkcentrum, Johannes Van Vlotenlaan 85
  • Maranathakerk, Maranathaplein 1
  • Voormalige Vrouwenarbeidsschool, Diepenveenseweg 136/136A
  • Voormalig Pathologisch- anatomisch en Bacteriologisch- serologisch Laboratorium, H.G. Gooszenstraat 1

Voorbescherming

Door het besluit van het college krijgen de panden voorbescherming. Dat betekent dat ze bij een vergunningaanvraag al als monument worden behandeld. Nu volgt onderzoek en wordt advies gevraagd aan de commissie monumenten. Daarna neemt het college een definitief besluit waarbij naast de monumentale waarden ook de belangen van de eigenaren worden gewogen.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.

English Deutsch