Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Gemeenten oneens met eigen bijdrage Wmo

In de Wmo hoeven gehuwden jonger dan de AOW-leeftijd, geen eigen bijdrage betalen als zij gebruik maken van de Wmo, zoals huishoudelijke hulp. Alleenstaanden betalen, ongeacht hun leeftijd wél een eigen bijdrage. Tenzij de gemeenteraad besluit ook aan hen geen eigen bijdrage te vragen. Gemeenten vinden dat niet rechtvaardig. Ze willen dat de VNG de minister nogmaals oproept de wet zo te wijzigen dat iedereen een eigen bijdrage betaalt.

De motie is een initiatief van Deventer wethouder Liesbeth Grijsen. 26 gemeenten ondersteunen de motie tijdens het VNG congres.

Sterkste schouders zwaarste lasten

Sinds dit jaar betalen cliënten die gebruik maken van de Wmo een vaste bijdrage van 17,50 euro per 4 weken, ongeacht de hoogte van het inkomen. Dit terwijl de Wmo taken in 2015 zijn gedecentraliseerd naar gemeenten op basis van het uitgangspunt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Zelf regelen

Wethouder Liesbeth Grijsen: “Ik vind het niet rechtvaardig als alleenstaanden wel en gehuwden geen eigen bijdrage betalen. Ik wil de mogelijkheid hebben om mensen die gezien de hoogte van hun inkomen hun ondersteuning prima zelf kunnen regelen buiten de Wmo te houden, zodat  mensen die hun ondersteuning niet zelf kunnen regelen ruimhartig geholpen kunnen worden.

De VNG heeft op  22 maart 2019 al aan de Tweede Kamer laten weten het vreemd te vinden dat er verschil wordt gemaakt tussen het in rekening brengen van de eigen bijdrage aan gehuwden en alleenstaanden.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.

English Deutsch