Spring naar einde van Hoofdmenu Spring naar begin van Hoofdmenu

Kunstwerk UIT JE HOKJE onthuld

UIT JE HOKJE is de naam van het kunstwerk dat is onthuld in het stadhuis van Deventer. De maker, kunstenaar Martijn Engelbregt, koppelt de LHBTI-thematiek aan het maken van keuzes. Die zijn nu vastgelegd in een videokunstwerk.

Het kunstwerk is het resultaat van een interactief traject. Dit begon met een sociale actie, waarbij het Deventer publiek uitgenodigd werd om op Roze Zaterdag rond te dwalen in een doolhof. Zij liepen daarin letterlijk tegen vraagstukken over gender, seksualiteit en identiteit aan. Naar aanleiding van deze dag werd het videowerk gemaakt dat nu te zien is in het stadhuis.

Keuzes

Wethouder Rob de Geest: “Dit videokunstwerk is het slot van een interactief traject met de samenleving. Afgelopen zomer kregen mensen in een doolhof vragen over identiteit en seksualiteit. Elke keuze leverde een stuk fruit op, en al het fruit samen werd aan het eind gemixt tot een heerlijke smoothie. Een mooie manier om duidelijk te maken dat elke weg een juiste is. Dat past bij Deventer: hier kan iedereen zichzelf zijn.”

Aanleiding

Deventer spant zich in voor LHBTI-emancipatie en is al jaren ‘regenbooggemeente’. De gemeenteraad nam eind 2016 een motie aan om de LHBTI-emancipatie te benadrukken. Dit leidde tot een kunstopdracht aan Martijn Engelbregt, onder begeleiding van Kunstenlab. UIT JE HOKJE brengt het gesprek over complexe thema’s in beweging.

Circus Engelbregt

UIT JE HOKJE is een project van Circus Engelbregt, een verbindende ontregelingsorganisatie van kunstenaar Martijn Engelbregt, met het doel de sociale duurzaamheid in de wereld te vergroten. Circus Engelbregt initieert en ontwerpt projecten, ontmoetingen en evenementen die zich op de grenzen van ogenschijnlijk onverenigbare gebieden afspelen.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.

English Deutsch