Spring naar einde van Hoofdmenu Spring naar begin van Hoofdmenu

De heer T.W. Moes benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Bij Koninklijk Besluit is de heer Tonnie Moes benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Ron König reikt, namens Zijne Majesteit de Koning, de onderscheidingstekens uit.

Burgemeester Ron König en de heer Tonnie Moes

In 1980 is de heer Moes geslaagd als vrijwillig molenaar. Hij is zelfstandig molenaar op Rijksmonument Windkorenmolen De Leeuw. In de molenwereld is het gildesysteem nog steeds gebruikelijk zoals het Gilde van Vrijwillig Molenaars en het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde.

De heer Moes is binnen dit systeem 1 van de circa 10 meester-molenaars in ons land. De hoogst te behalen rang, die je pas krijgt na jarenlange ervaring en een strenge ballotage door collega meester-molenaars.

Tonnie Moes wordt binnen deze selecte groep van meester-molenaars gezien als autoriteit op het gebied van molenstenen. Hij leidt als meester-molenaar leerlingen en gezellen op tot vrijwillig molenaar en eventueel daarna tot korenmolenaar. Een dergelijke ontwikkeling om van leerling tot zelfstandig molenaar te komen duurt jaren.

De heer Moes is een zeer goed vakman en deskundig ondernemer. Hij is een grote steun voor het molenbehoud en het voortbestaan van het ambacht van korenmolenaar. Voor het Gilde van Vrijwillige Molenaars en de molenaars in de wijde omtrek is de heer Moes zeer belangrijk: door zijn combinatie van kennis, ervaring, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen is hij de vraagbaak en "klusjesman" of vakman voor de vrijwillige molenaars.

Hij geeft adviezen over granen, malen op de wind en met de stenen, afstelling van stenen en wieksystemen, scherpt molenstenen, adviseert over assortiment in de molenwinkels. Hij biedt stageplekken aan vrijwillige molenaars in opleiding en reviseert dieselmotoren en aggregaten in molens. Moes maakt deel uit van het algemeen bestuur van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde.

Hij speelt hierin een belangrijke -vaak adviserende- rol door zijn enorme vakkennis van korenmolens en molenstenen in het bijzonder. Door zijn deskundigheid en inzicht levert hij vaak een belangrijke bijdrage in de vergaderingen. Molens zijn voor de heer Moes een beroep, maar ook vooral ook een passie. Hobby, professionaliteit en collegialiteit lopen sterk door elkaar. Dit is met name duidelijk door zijn langdurige, vele en tijdrovende werkzaamheden voor het molenbehoud, het ambacht van korenmolenaar en voor de opleiding van vrijwillige molenaars in het algemeen en korenmolenaars in het bijzonder.

 

English Deutsch