Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

1e resultaten proef kunststof groenperkjes bij ondergrondse containers positief

Kunststof groenperkjes rondom ondergrondse afvalcontainers helpen om bijplaatsingen van afval naast containers tegen te gaan. De resultaten van een proef daarmee zijn positief. De afname van bijplaatsingen was het sterkst in Voorstad en Rivierenwijk, waar het probleem relatief groot was. In Centrum en Keizerslanden zijn de effecten beperkt. De gemeente wil de proef voorlopig voortzetten.

Het doel van de proef in 4 wijken was om te bezien of de perkjes bijplaatsingen verminderen. De afname was het sterkst in Voorstad en Rivierenwijk, waar het probleem relatief groot was. Inwoners daar zijn blij met de maatregelen.

Bijplaatsingen namen overal af

In Centrum en Keizerslanden, waar minder problemen zijn met bijplaatsen, was het effect van de perkjes gering. Overigens namen bijplaatsingen in de proefperiode op alle locaties af, ook bij de locaties zonder groenperkje. Het is onbekend hoe dit komt. Bij containers mét groenperkje was de afname wel sterker.

Uitbreiding van de proef

Het is nog te vroeg voor definitieve conclusies. Nu de 1e resultaten en bewoners positief zijn, besluit de gemeente om de proef voort te zetten in Voorstad en Rivierenwijk. Het aantal ondergrondse containers met kunststof groenperkje wordt daar uitgebreid. Gemeten wordt of er ook sprake is van een afname of van verplaatsing van het probleem.

1e metingen in Diftar gemeente

De positieve resultaten zijn in lijn met de ervaringen in andere gemeentes, maar de effecten van deze groenperkjes zijn nog niet eerder gemeten in een Diftar-gemeente. Het onderzoek wordt gedaan door D&B en de perkjes worden aangelegd door ANDC, 2 bureaus die zich bezighouden met positieve gedragsverandering. De gemeente Deventer en Cambio/Circulus-Berkel zijn intensief betrokken.

De proef past binnen een breder offensief voor een schonere stad zoals het verminderen van het aantal bijplaatsingen naast ondergrondse containers.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.

English Deutsch