Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

COELO rekent nog steeds niet met goede afvalscheiding

Het jaarlijkse COELO-rapport over gemeentelijke woonlasten is weer verschenen. Onderdeel van de woonlasten is de afvalstoffenheffing. Ondanks diverse pogingen om COELO rekening te laten houden met het Deventer systeem van ‘de vervuiler betaalt’, geeft COELO opnieuw een verkeerd beeld over wat Deventenaren betalen voor het ophalen van hun huishoudelijk afval.

COELO gaat er in de berekening van de hoogte van de afvalstoffenheffing van uit dat iedere Deventenaar bij elke gelegenheid een volle grijze container aan de straat zet. En gaat dus voorbij aan het feit dat Deventenaren uitstekende afvalscheiders zijn. Goed voor milieu en goed voor hun portemonnee.

Bepaal je eigen lasten

In Deventer betalen we een vast bedrag van € 205,20. Dat bedrag wordt verhoogd met het aantal keren dat je de grijze container aan de straat zet of gebruik maakt van een ondergrondse container. Hoe goed je afval scheidt, bepaalt wat je variabele kosten zijn.

Rekenvoorbeeld

Een Deventer huishouden zet de 140 liter afvalcontainer gemiddeld 6 keer aan de weg in 2020. Dit betaalt 6 keer € 9,37 = € 56,22 = € 261,42 per jaar. Dat is ongeveer € 100,- minder dan het bedrag van € 357,14 dat het Coelo heeft becijferd. Wie evenveel afval in de ondergrondse container aanbiedt, betaalt ook € 261,42.

Aardigheidje

Nog even een aardigheidje: 8 jaar geleden, toen we nog geen Diftar kenden, zou het vaste tarief € 281,- geweest zijn. Een gemiddeld huishouden betaalt nu dus ongeveer 2 tientjes minder dan 8 jaar geleden.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.

English Deutsch