Gemeente hanteert nieuwe algemene inkoopvoorwaarden

De gemeente Deventer hanteert bij het inkopen van leveringen en diensten algemene inkoopvoorwaarden. Deze inkoopvoorwaarden zijn gewijzigd.

Vanaf 1 december 2020 passen wij de voorwaarden toe bij nieuwe inkooptrajecten. De inkoopvoorwaarden gelden niet alleen voor de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte (DOWR-samenwerking). Ook gemeenten in de regio Stedendriehoek maken hiervan gebruik.

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de huidige inkoopvoorwaarden hebben te maken met privacy, auditrechten en de hoogte van de aansprakelijkheid. De voorwaarden zijn gebaseerd op het VNG-model, wat door veel gemeenten wordt gebruikt. Bekijk de nieuwe inkoopvoorwaarden (pdf, 136 KB).

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Stuur een e-mail naar inkoop@dowr.nl.

English Deutsch