Ontwerp Lebuinuspleinen: gemoedelijke grandeur

De Lebuinuspleinen (Grote Kerkhof, Nieuwe Markt, Stromarkt en tussenliggend gebied) worden de komende jaren opnieuw ingericht. Er ligt nu één schetsontwerp voor dit hele gebied. Het Grote Kerkhof is volgend jaar als eerste aan de beurt. Het ontwerp is 2 maart gepresenteerd aan de stad. Het ontwerp kon tijdens de drukbezochte avond op veel enthousiasme rekenen. Het college vraagt nu de gemeenteraad om ook akkoord te gaan.

Wethouder Carlo Verhaar: “De Lebuinuspleinen zullen anders aanvoelen dan bijvoorbeeld de Brink. Hier kom je om even te ontspannen, te spelen met de kinderen of kleinkinderen of om gewoon lekker rond te slenteren. De architect gebruikt terecht de woorden ‘gemoedelijk’ en ‘grandeur’. Het prachtige ontwerp is het resultaat van een goede samenwerking tussen veel betrokken stadsgenoten, de architect en wij als gemeente.”

Ontwerp

Het gebied rondom de Lebuinuskerk wordt voorzien van bestrating met bak- en natuursteen. Dit versterkt de historische uitstraling. Het Grote Kerkhof krijgt voor een groot deel halfverharding. Terrassen worden beter gesitueerd en er komt een waterspiegel op het Grote Kerkhof, om in te spelen of om aan te mijmeren. De pleinen en historische panden sluiten beter op elkaar aan. Stoepjes voor oude panden worden in ere hersteld. Geveltuintjes en extra boompartijen geven de pleinen en het tussenliggend gebied de juiste sfeer.

Aanpassingen

Het enthousiast ontvangen ontwerp is na de presentatie aan de stad op 2 maart verder uitgewerkt door de architect, op basis van de reacties. Het monument blijft op de huidige plek; de halfverharding op het Grote Kerkhof is onderzocht en geschikt bevonden; en verschillende opties voor het fietsparkeren bij Mimik worden met een proefopstelling onderzocht.

Samenwerking in beeld

Veel stadsgenoten hebben het afgelopen jaar meegedacht en -gewerkt om te komen tot dit ontwerp. Op de projectsite www.deventer.nl/lebuinuspleinen is een video te zien waarin de samenwerking in beeld is gebracht. Op deze site zijn de plannen en tekeningen ook te vinden.

Planning

Het plan wordt nu aangeboden aan de gemeenteraad voor definitieve vaststelling.  Na vaststelling door de raad wordt het plan verder uitgewerkt naar een Definitief Ontwerp en een bestek. Dan volgt de aanbesteding. Volgens de huidige planning kan na het evenementenseizoen 2021 de schop de grond in voor het Grote Kerkhof.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.

English Deutsch