Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Actieve bestrijding eikenprocessierups van start

Het overlastseizoen van de eikenprocessierups is aangebroken. De rupsen kunnen zorgen voor jeuk en irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. Om de overlast te beperken gaat de gemeente vanaf 2 juni beginnen met het wegzuigen van de eikenprocessierups. Dit gebeurt op basis van meldingen. In het voorjaar heeft de gemeente op veel locaties in Deventer preventief bestreden. Dit is gedaan om overlast en ongemak in de zomermaanden zoveel mogelijk te verminderen.

In voorgaande jaren is gebleken dat er te weinig aannemers zijn die de eikenprocessierups kunnen en willen bestrijden. Dit jaar is de gemeente vroegtijdig gestart met het contracteren van aannemers. Hierdoor is extra capaciteit beschikbaar.

Slim eikenprocessierupsen melden

Als inwoner kunt u zelf melding maken van een locatie met eikenprocessierupsen. Dit doet u via het meldsysteem www.deventer.nl/slimmelden. Uw melding wordt na één dag zichtbaar op een interactieve kaart. Daar kunt u de voortgang volgen. Onze mensen beoordelen de prioriteit van de melding en geven deze aan op de kaart. Als het nest is weggehaald kunt u dat ook op de kaart zien.

Voorrang

Gevoelige plekken zoals speeltuinen, scholen, verzorgingstehuizen, winkelcentra en sportclubs behandelen we met voorrang. De gemeente haalt geen rupsen weg op privéterrein.

Bestrijding eikenprocessierups

De bestrijding bestaat uit het wegzuigen van de rupsennesten op basis van meldingen. Deze werkzaamheden worden opgestart vanaf 1 juni. Eerder heeft geen zin omdat de rupsen dan nog te veel in beweging zijn.

Voorkom overlast

Voorkom ongemak en raak rupsen en resten ervan niet aan. Zorg bij bezoek aan natuurgebieden voor een goede bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Heeft u toch een rups aangeraakt? Krab of wrijf dan niet, maar spoel de huid met water. Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken.

Gezondheidsklachten

Bij gezondheidsklachten kunt u de website van de GGD raadplegen. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts, huisartsenpost of bel 112 bij snel toenemende benauwdheid en/of steeds dikker wordende oogleden, lippen en/of tong. Dit kan wijzen op een ernstige allergische reactie.

Meer informatie

Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op www.deventer.nl/eikenprocessierups.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op Twitter, Facebook en Instagram.

English Deutsch