Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Meer grip op schuldenproblematiek

Het is het Budgetadviesbureau Deventer (BAD) in 2019 in ruim 86% van de gevallen gelukt om voor een huishouden de schulden te regelen of beheersbaar te maken. Dat is gelukt dankzij veel persoonlijk contact en het zetten van overzichtelijke stappen. Het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening bleef in 2019 stabiel.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het BAD over 2019.

Minder schuldenregelingen, wel complexer

Het aantal huishoudens met een schuldenregeling loopt terug. Dat komt vooral omdat veel mensen met schulden die zijn ontstaan tijdens de economische crisis nu, na drie jaar, klaar zijn met aflossen. De complexiteit van de problematiek van de huishoudens die nu nog in trajecten zitten, neemt toe waardoor zij langere tijd ondersteuning nodig hebben. Het gaat daarbij vooral om budgetbeheer of beschermingsbewind.

Kortere doorlooptijden

In 2016 is het BAD gestart met een werkwijze die meer rekening houdt met de gevolgen van financiële zorgen op het gedrag van mensen. Deze werkwijze zorgt voor kortere doorlooptijden. In 2017 en 2018 liep de gemiddelde doorlooptijd van de schuldregeling terug. In 2019 zette die trend zich voort.

In gesprek met schuldeisers

Er zijn afspraken gemaakt met woningcorporaties over nazorg aan huurders die eerder financiële problemen hadden. Er zijn daarnaast gesprekken gevoerd met schuldeisers die kosten onnodig laten oplopen of structureel medewerking aan schuldregelingen weigeren. Deze manier van werken krijgt in 2020 een vervolg.

Snel signaleren

De gemeente wil mensen met schulden graag zo snel mogelijk bereiken, om de kans op een goede oplossing te vergroten. Het BAD kan bijvoorbeeld goede afspraken maken met woningcorporaties en de lokale zorgverzekeraar. Wethouder Rob de Geest: “Tegen alle mensen met schulden wil ik zeggen: wij kunnen helpen, en hoe eerder we hulp bieden, des te beter. Wacht niet tot de problemen nog groter worden, maar kom op tijd. Daar zijn we voor.”

DeltaView

Sommige schuldeisers zijn verplicht om schulden door te geven aan de gemeente. Bijvoorbeeld het CAK (zorgverzekeringsschulden), Vitens en de energiemaatschappijen. Om problemen snel te signaleren, heeft de gemeente Deventer DeltaView ontwikkeld, waarmee nu een pilot start. DeltaView maakt inzichtelijk waar in Deventer financiële problemen zijn. Zo wordt duidelijk waar zich wijken of straten bevinden met veel dezelfde problematiek.

Mogelijkheden

De Geest: “DeltaView zorgt ervoor dat we mensen sneller kunnen wijzen op de mogelijkheden van schuldhulpverlening. Bijvoorbeeld door goede informatie aan te bieden in de wijk of spreekuren te organiseren op locatie. Mensen bepalen uiteindelijk altijd zelf of ze hulp willen. Maar zo zorgen we ervoor dat die stap naar hulp zo klein mogelijk wordt.”

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.

English Deutsch