Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Met Kleine Plantsoen is hele Rijsterborgherpark opgeknapt

Het laatste deel van de renovatie Rijsterborgherpark is uitgevoerd. Het gaat om het Kleine Plantsoen, gelegen tussen Singel en Kapjeswelle.

Wethouder Frits Rorink: “Met het heerlijke zomerweer kan iedereen weer volop genieten van het groen in de stad. Nu het Kleine Plantsoen weer helemaal is opgeknapt, is het Rijsterborgherpark weer op een mooie manier verbonden met de IJssel.”

Werkzaamheden Rijsterborgherpark

De padenstructuur in het park is gewijzigd. De paden zijn voorzien van asfalt en natuursteen.  Daarnaast is er een natuurstenen trap vanaf het park naar het Hovenpad. Vanaf dit punt is er goed zicht op de IJssel. Aankomende winter zal het Groenbedrijf nog extra bomen en grote groepen rododendrons aanplanten.

Geschiedenis Rijsterborgherpark

Het Rijsterborgherpark is rond 1890 aangelegd. In die tijd werden de oude vestingwerken weggehaald om de spoorlijn aan te leggen en de stad te kunnen laten groeien. De bouw van arbeiderswoningen in de Voorstad ging gepaard met de roep om meer groen voor de arbeiders, die vaak niet meer dan een postzegeltuintje hadden. Zo ontstond de behoefte aan een nieuw, publiek toegankelijk stadspark.

Leonard Springer

De bekende landschapsarchitect Leonard Springer werd gevraagd een ontwerp te maken voor het nieuwe stadspark. Hij maakte een park in Engelse landschapsstijl dat belangrijk is voor het groen in de stad. Het park is bovendien een rijksmonument.

Herstelplan afgerond

Een windhoos in 1998 velde honderden bomen. Dit was aanleiding voor het gemeentebestuur om een herstelplan op te stellen. Het plan van Michael van Gessel is in lijn met het oorspronkelijke ontwerp. Wel werd in verband met de hoge kosten een gefaseerde uitvoering afgesproken. Met het realiseren van het laatste deel, het Kleine Plantsoen, is het herstelplan afgerond.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.

English Deutsch