Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Bestuderen overlast eikenprocessierups in 2021

De eikenprocessierups veroorzaakt dit jaar weer veel overlast in het land. De rupsen kunnen zorgen voor jeuk en irritaties aan huid, ogen en luchtwegen. De gemeente start met metingen om zicht te krijgen op de te verwachten overlast van de rups in 2021. In eikenbomen op verschillende locaties in de gemeente worden ‘feromoonvallen’ opgehangen.

De vallen worden gevuld met het vrouwelijke seksferomoon van de eikenprocessievlinders. Daar komen mannetjesvlinders op af. Hoe meer mannetjes in de val zitten, hoe meer nesten er het jaar erna zijn. Op deze manier kan de gemeente inschatten hoe zwaar de omgeving belast zal worden met rupsen in 2021. De vallen worden vanaf 6 juli opgehangen door Het Groenbedrijf.

Groene kastjes

Feromoonvallen zijn kleine groene kastjes van kunststof. De val hangt aan de stam van een eikenboom. Om goede metingen uit te voeren is het belangrijk dat de vallen niet van hun plek worden gehaald.

Melden en meer informatie

U kunt zelf een melding doen in ons vernieuwde meldsysteem . Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op deventer.nl/eikenprocessierups.

English Deutsch