Toekomst parkeren stapsgewijs digitaal

Deventer zet in op digitaliseren om het vergunningensysteem en het betaald parkeren zo makkelijk mogelijk te maken voor inwoners en bezoekers. Stap voor stap komen er nieuwe toepassingen bij.

Wethouder Frits Rorink: “De parkeergarages van Deventer horen tot de goedkoopste van Nederland. Maar we willen niet alleen aantrekkelijk zijn door de prijs maar ook door het gemak. Overigens stimuleren we ook het gebruik van de fiets, onder meer door goede fietsparkeerplekken.”

Digitale vergunning

Het nieuwe parkeervergunningsysteem met bezoekersregeling is ingevoerd. Hierdoor kunnen vergunninghouders via het digitale parkeerloket alles makkelijk regelen. Voor iedereen die geen gebruik wenst te maken van het parkeerloket blijft de baliefunctie beschikbaar.

Zonder kaartje

In de loop van dit jaar worden de parkeerautomaten op straat aangepast. Bij betaling voer je je kenteken in. Het papieren kaartje achter de voorruit wordt verleden tijd.

Belparkeren

Bezoekers kunnen nu al via belparkeren betalen. Bezoekers betalen achteraf en per minuut. Parkeerinformatie is daarnaast digitaal ontsloten via het landelijke opendata platform. De realtime bezetting van de parkeergarages is zo beschikbaar voor incar-technologie.

Handhaven

Door middel van software op een smartphone kunnen de handhavers van de gemeente controleren of parkeergeld is betaald of dat er sprake is van een vergunninghouder. Door de digitalisering controleren de handhavers een groter gebied.

Vergunning in garage

De voorbereidingen zijn in volle gang om vergunninghouders toegang te geven tot parkeergarages. We verwachten dat dit later dit jaar mogelijk wordt. Hierdoor kunnen vergunninghouders behalve op straat ook in een parkeergarage terecht.

Toekomst

Deventer werkt ook verder aan andere innovaties zoals parkeersensoren. Die helpen in de toekomst bij het beter benutten van de beschikbare parkeerplaatsen.

 

English Deutsch