Logo gemeente Deventer

Deventer gaat cliëntondersteuning verbeteren

Inwoners die zorg of ondersteuning nodig hebben, kunnen een beroep doen op een cliëntondersteuner die onafhankelijk is en meedenkt vanuit het belang van de inwoner. Deventer gaat de onafhankelijke ondersteuning verbeteren en versterken.

Wethouder Liesbeth Grijsen: “Nu de reorganisatie is afgerond van de sociale teams die verder gaan als Voor Elkaar-teams en Team Toegang WMO, kunnen we ook de onafhankelijke cliëntondersteuning verbeteren. De cliëntondersteuners van MEE en Vriendendiensten doen goed werk. We willen bijvoorbeeld hun bekendheid vergroten.”

Wat is cliëntondersteuning?

Een onafhankelijke cliëntondersteuner helpt inwoners om zaken te regelen voor zelfstandig leven, zorg, ondersteuning, participatie en wonen. De ondersteuning is gratis en wordt verzorgd door bijvoorbeeld MEE of Vriendendiensten. Een ondersteuner kan een inwoner bijvoorbeeld helpen een keukentafelgesprek met de gemeente voor te bereiden of erbij aanwezig zijn.

Verbeteren

Deventer wil het aanbod, de vindbaarheid en de kwaliteit van de ondersteuning verbeteren. Dit gaat de gemeente doen door eerst te onderzoeken hoe het nu gaat en een plan van aanpak op te stellen voor verbeteringen. Inwoners worden hier te zijner tijd bij betrokken.

Koplopertraject

Deventer doet mee aan het koploperproject Onafhankelijke Cliëntondersteuning. Dit is een initiatief van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein. In totaal doen 113 gemeenten hieraan mee en het duurt twee jaar. Deventer krijgt hiervoor een subsidie van € 400.000 van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Er is ook een video over het Koplopersproject Cliëntondersteuning (YouTube, 2 minuten 35 seconden):

Naar een YouTube filmpje

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.