Deventer coalitie ‘Eén tegen eenzaamheid’

Maar liefst 19 partijen bundelen hun krachten om eenzaamheid in Deventer tegen te gaan. De lokale coalitie ‘Eén tegen eenzaamheid’ is op 24 juni ondertekend door deze partijen. Namens de gemeente tekenden wethouder Liesbeth Grijsen en wethouder Rob de Geest.

Het voorkomen en aanpakken van eenzaamheid is een belangrijk thema in het gezondheidsbeleid van de gemeente. Wethouder Liesbeth Grijsen:  “Veel (vrijwilligers)organisaties droegen de afgelopen 1,5 jaar op allerlei manieren een extra steentje bij om eenzame mensen te bereiken en hen een hart onder de riem te steken. Deze inzet willen we behouden en waar mogelijk uitbreiden.”

Netwerk

De partijen die de coalitie hebben ondertekend stellen een werkagenda op. Hierin krijgen bestaande activiteiten een plek, net als nieuwe activiteiten die passen bij de doelstelling van de lokale coalitie.

Wethouder Rob de Geest: “Een sterk sociaal netwerk is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is het zo belangrijk dat er organisaties zijn die oog hebben voor mensen die eenzaam zijn. Een regelmatig gesprek of een leuke activiteit kan al een groot verschil maken.”

Meer contact

Het afgelopen jaar waren er in coronatijd veel mooie manieren om eenzaamheid tegen te gaan. Zoals Deventer Belt, waarbij Deventenaren elkaar even belden voor een praatje. Het team bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers in de leeftijd 17-70 jaar, die bellen of beeldbellen. De Deventer Huisgenoten zijn 50-plussers die thuis leuke activiteiten organiseren. Online kan Betermetjeburen.nl zorgen voor meer contact. Via Buur & Zo bezorgt de buurtconciërge van Carinova onder meer maaltijden en medicijnen bij eenzame mensen thuis.

Krachten bundelen

Grijsen: “Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan. En door de krachten te bundelen in dit convenant, denken we dat er snel nieuwe ideeën geboren worden. En ik hoop dat aan het eind van dit jaar 30 handtekeningen onder het convenant staan, zodat de aandacht voor eenzaamheid blijft groeien.”

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.

English Deutsch