Eikenprocessievlinders tellen

De gemeente start met metingen om zicht te krijgen op de te verwachten overlast van de eikenprocessie rups in 2022. Eikenbomen op verschillende locaties in de gemeente worden vanaf 12 juli voorzien van een ‘feromoonval’.

De vallen worden gevuld met het vrouwelijke seksferomoon van de eikenprocessievlinders. Daar komen mannetjesvlinders op af. Hoe meer mannetjes in de val zitten, hoe meer nesten er het jaar erna zijn. Op deze manier kan de gemeente inschatten hoe zwaar de omgeving belast wordt met rupsen in 2022. De vallen worden opgehangen door Het Groenbedrijf.

Kunststof kastjes

Feromoonvallen zijn kleine transparante kastjes van kunststof. De val hangt aan de stam van een eikenboom. Om goede metingen uit te voeren is het belangrijk dat de vallen niet van hun plek worden gehaald.

Overlast van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups veroorzaakt dit jaar weer overlast.  De overlast lijkt minder te zijn dan vorig jaar. De rupsen kunnen zorgen voor jeuk en irritaties aan huid, ogen en luchtwegen

Melden en meer informatie

Heeft u last van de eikenprocessierups dan kun u zelf een melding doen in ons meldsysteem deventer.slimmelden.nl.  Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op deventer.nl/eikenprocessierups.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.

English Deutsch