Logo gemeente Deventer

Opruimacties in Deventer langs de Overijsselse IJssel

Op zaterdag 11 september 2021 gaan in gemeente Deventer verenigingen opruimen langs de Overijsselse IJssel. Vijf sport- en cultuurverenigingen ruimen ieder 1 tot 2 kilometer rivieroever op.

Deze opruimactie in Deventer staat niet op zich. Eerder riep IVN Overijssel verenigingen op zich aan te melden voor de opruimacties dit najaar langs de Overijsselse rivieren. Op 11 september wordt er opgeruimd langs de IJssel en op 25 september langs de Vecht. Er zijn opruimacties in Dalfsen, Olst-Wijhe, Ommen, Kampen, Hardenberg, Zwartewaterland, Zwolle en dus ook in Deventer.

De verenigingen hebben ieder een eigen stuk rivieroever aangewezen gekregen. Dit stuk van ongeveer 1 tot 2 kilometer ruimen zij op. In ruil voor hun inzet ontvangen ze een bijdrage van €100,- voor hun clubkas.

Resultaten opruimacties

Na het opruimen delen de opruimers de resultaten van de opruimactie. Zo is achteraf duidelijk hoeveel zakken met afval er zijn opgeruimd en welke afvalbronnen er in het gebied aan de orde zijn. De resultaten worden landelijk verzameld zodat er een goed beeld ontstaat wat we samen bereiken.

Schone Rivieren

Deze opruimacties zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

De opruimacties langs de IJssel en Vecht worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel en worden in Deventer ook ondersteund door de gemeente Deventer en Circulus Berkel/Cambio. De opruimacties vallen dit jaar samen met de internationale Rhine Cleanup.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.