Logo gemeente Deventer

Onderzoek naar Burgerweeshuis en Deventer Schouwburg onder 1 dak

De projecten 'De Nieuwe Keizer' (Deventer Schouwburg, Kunstcircuit en ontmoetings- en evenementenlocatie) en 'Huisvesting Burgerweeshuis' (poppodium) hebben afzonderlijk van elkaar onderzoek gedaan naar hun toekomstige vorm. Het poppodium heeft verhuizing naar het Havenkwartier onderzocht en De Nieuwe Keizer een multifunctionele ontwikkeling op de bestaande locatie aan de Keizerstraat. De onderzoeken zijn nu afgerond, en klaar voor de volgende fase.

Vóórdat de 2 projecten in een volgende fase komen, stelt het college voor om eerst nog een 3e variant te onderzoeken: of het Burgerweeshuis en De Nieuwe Keizer onder 1 dak kunnen komen. Hiervoor wordt dan een nieuw concept ontwikkeld, waarin beide podiumfuncties passen. Als locatie wordt gekeken naar het Cultureel Centrum aan de Keizerstraat.

Wethouder Ilse Duursma (cultuur): "We hebben 2 gedegen onderzoeken voor Burgerweeshuis en De Nieuwe Keizer. Het college vindt dat de uitkomsten laten zien dat beide projecten kwetsbaar zijn. Beide projecten kunnen elkaars risico’s verkleinen als ze aan de Keizerstraat zouden komen. Belangrijke voorwaarde is een volwaardige plek voor het Burgerweeshuis. We zien voor beide voorzieningen en voor onze inwoners veel meerwaarde en nieuwe kansen op deze plek." 

Haalbaarheid onderzocht

Het Burgerweeshuis heeft de afgelopen maanden de haalbaarheid onderzocht zich te vestigen in het Havenkwartier. Hiervoor is een programma van eisen opgesteld en een financiële analyse gemaakt. De Nieuwe Keizer heeft onderzocht hoe de Deventer Schouwburg er op de bestaande locatie in de toekomst uit moet zien, inclusief Kunstcircuit en als centrale ontmoetings- en evenementenlocatie in de Kien.

Voor beide instellingen een apart plan

Duursma over het onderzoek: "Het is niet de bedoeling dat het Burgerweeshuis er maar zo 'bij' komt in het pand aan de Keizerstraat. Er komt een plan waar beide gelijkwaardig in moeten zitten. Het poppodium, schouwburg en een ontmoetings- en evenementenlocatie onder één dak. Centraal gelegen in De Kien, tussen station en de binnenstad: dat is het onderzoeken waard."

Toekomstbestendig

Wethouder Liesbeth Grijsen (financiën en gebiedsontwikkeling): "Het staat op voorhand niet vast dat het Burgerweeshuis en De Nieuwe Keizer op 1 locatie tot een lagere investering leidt. De combinatie van functies in een gebied waar straks veel jongeren wonen, kan leiden tot een toekomstbestendige voorziening op deze prachtige locatie."

 

Besluit

Onderzoek doen naar de variant 'Burgerweeshuis en De Nieuwe Keizer onder 1 dak' neemt naar verwachting 6 maanden in beslag. Veel informatie is al beschikbaar uit de 2 bestaande onderzoeken. Als het onderzoek is afgerond liggen er 3 gelijkwaardige onderzoeken. Het is vervolgens aan de gemeenteraad een keuze te maken.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.