Logo gemeente Deventer

Deventer in top-3 vitaalste binnensteden van Oost-Nederland

Van alle steden in de provincies Overijssel en Gelderland staat Deventer in de top-3 vitaalste binnensteden. Dat stelt adviesbureau Goudappel op basis van onderzoek.

In dit onderzoek zijn de 100 grootste centrumgebieden van Nederland onderzocht en met elkaar vergeleken.

Thomas Walder, wethouder economie & binnenstad: “Dit onderzoek laat zien dat de Deventer binnenstad het heel goed doet. Mooi om dat ook in een objectief onderzoek te lezen. Qua bereikbaarheid en kwaliteit van de leefomgeving en samenwerking scoren we hoog. En de bruisende binnenstad met de vele zelfstandige unieke winkels en horecagelegenheden hebben we te danken aan onze fantastische ondernemers en pandeigenaren.”

 

Landelijk op de 17e plek

Na de vorige onderzoeken in 2015, 2017 en 2019 is dit het vierde onderzoek. Alle centrumgebieden zijn op 23 onderdelen met elkaar vergeleken. Walder: "Deventer is landelijk gestegen naar plaats 17. We hebben een mooie stijgende lijn te pakken, in 2017 stonden we bijvoorbeeld nog op plaats 23.” Deventer hoeft nu nog maar 2 gemeenten voor te laten gaan in Oost-Nederland (Zwolle en Nijmegen). 

 

Uniek aanbod

Deventer is qua voorzieningen aantrekkelijk door een goed aanbod van landelijke filiaalbedrijven en de vele zelfstandige en unieke winkels en horecagelegenheden - en uiteraard door het historische karakter. Deventer heeft aantrekkingskracht als Hanzestad door de historie, de ligging aan de IJssel en het winkel- en evenementenaanbod. 

 

Samenwerking loont

Samenwerking met partijen in de binnenstad én samen investeren in de binnenstad loont. Walder: “Ondernemers en pandeigenaren in de binnenstad kunnen hun stem weer uitbrengen om de Bedrijven-investeringszone (BIZ) te verlengen. Het brengt onze binnenstad veel, dat blijkt ook wel uit dit onderzoek. Ik roep ondernemers en pandeigenaren op deze mooie samenwerking ook de komende 5 jaar voort te zetten.”

 

Bereikbaarheid en ruimtelijke kwaliteit

De relatief hoge positie dankt Deventer ook aan bereikbaarheid en ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad. De bereikbaarheid met de trein is heel goed. Daarnaast heeft Deventer lage parkeertarieven in vergelijking met andere binnensteden.

 

Inhaalslag

Deventer groeit iets minder hard qua inwonersaantal dan andere steden. Het aandeel jongeren blijft achter. Toch is de inhaalslag wel begonnen. Deventer wordt steeds meer een jonge, oude stad doordat het aantal studenten en jonge bevolking groeit.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.