Logo gemeente Deventer

Publieksopgraving Leprozenhuis St. Jurrien van start

De komende maanden gaat Archeologie Deventer aan de slag op de locatie van het voormalige St. Jurriƫnsgasthuis aan de Snipperlingsdijk. Hier stond tussen 1345 en 1578 het leprozenhuis van de stad Deventer. De opgraving kan elke werkdag worden bezocht. Kunstenares Lobke Meekes geeft door middel van haar project G464, Een hoor- en voorstelling een extra laag aan het onderzoek.

 

Leprozenhuis

In het leprozenhuis werden mensen met de besmettelijke ziekte Lepra opgevangen. De ziekte kende in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Pest een heel langzaam verloop. Iemand die de ziekte kreeg, kon nog tientallen jaren leven en vormde daarmee een risico voor zijn of haar omgeving. Daarom werd hier, ver van de stad aan de dijk, een samenleving in het klein ingericht. Het complex was omgeven door een muur waarbinnen een kapel, slaapzalen, een keuken, een ziekenzaal en werkplaatsen te vinden waren.

 

Het archeologisch onderzoek

Archeologen van de gemeente Deventer onderzoeken samen met studenten archeologie van de Hogeschool Saxion en de Universiteit Leiden hoe dit gasthuis er in de late middeleeuwen uitzag en hoe de mensen er leefden. Dat gebeurt door middel van kleine opgravingsputjes, maar ook door grondboringen en geofysisch onderzoek. We nemen ruim de tijd voor het onderzoek en proberen vernieuwende technieken in te zetten.

 

Een opgraving met publiek

Tussen 30 mei en 8 juli is iedereen op werkdagen tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom om de opgraving te bezoeken. Bezoekers kunnen op hun eigen tempo over het terrein lopen en rondkijken bij de verschillende opgravingsputten. Ook kunnen ze vragen stellen aan de archeologen die aan het werk zijn. Elke woensdag- en vrijdagmiddag om 15.00 uur is er een rondleiding van 30-45 minuten over het terrein.

 

G464, Een Hoor- en Voorstelling

Kunstenares Lobke Meekes organiseert op de locatie het project 'G464, Een hoor- en voorstelling.' Samen met kinderen van het Kindcentrum in de Rivierenwijk geeft zij een extra dimensie aan deze bijzondere locatie. Hierover komt later meer informatie. Het project is een samenwerking van Archeologie Deventer, Kunstenlab en Hogeschool Saxion. Ook studenten van de Universiteit Leiden zijn bij het project betrokken.

Het is financieel mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.