Logo gemeente Deventer

Open dag Publieksopgraving Leprozenhuis St. Jurrien

Op zaterdag 25 juni organiseert Archeologie Deventer een Open Dag op de opgraving van het Leprozenhuis St. Jurrien aan de Snipperlingsdijk in Deventer.

Aan de dijk stond hier tussen 1345 en 1578 het leprozenhuis van de stad Deventer. Niet alleen de opgraving kan op deze zaterdagen worden bezocht, ook het project G464, Een hoor- en voorstelling van Lobke Meekes is geopend.

 

Leprozenhuis

In het leprozenhuis werden mensen met de besmettelijke ziekte Lepra opgevangen. Het complex was omgeven door een muur waarbinnen een kapel, slaapzalen, een keuken, een ziekenzaal en werkplaatsen te vinden waren.

 

Sporen van de villa en de boerderij

2 weken geleden zijn we begonnen met het aanleggen van de eerste opgravingsputten. De jongste resten liggen bovenop en dit betekent dat we tot nu toe vooral sporen uit de periode na het Leprozenhuis hebben aangetroffen. Duidelijk te herkennen zijn de sporen van de 19de eeuwse villa die tot de Tweede Wereldoorlog op de locatie stond. Ook zijn resten te zien van de boerderij die hier in de 17de eeuw werd gebouwd.

 

De eerste resten van het gasthuis

Tussen en onder die resten zijn ook de eerste muurresten van het gasthuis te herkennen. Elders op het terrein zijn restanten van de ringmuur rond het gasthuiscomplex zichtbaar. Binnen de ringmuur ligt een dik pakket zandige ophogingslagen, buiten de muur was het laag en nat.

 

De eerste graven

We weten dat bij het gasthuis een begraafplaats lag. Ten noorden van de eerder onderzochte kapel zijn ook de eerste aanwijzingen voor menselijke begravingen gevonden. Enkele tientallen centimeters onder de oppervlakte zijn een eerste skelet en een tweetal knekelkuilen gevonden.

 

De Open Dag

Op 25 juni is het tussen 10:00 en 16:00 uur mogelijk de opgraving te bezoeken. De ingang bevindt zich aan de Snipperlingsdijk tegenover het tankstation van Shell. Bezoekers kunnen op hun eigen tempo over het terrein lopen en rondkijken bij de verschillende opgravingsputten. Ook kunnen ze vragen stellen aan de archeologen die aan het werk zijn.

Tot 8 juli is iedereen ook op werkdagen tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom om de opgraving te bezoeken. Elke woensdag- en vrijdagmiddag om 15.00 uur is er een rondleiding van 30-45 minuten over het terrein.

Het project is een samenwerking van Archeologie Deventer, Kunstenlab en Hogeschool Saxion. Ook studenten van de Universiteit Leiden zijn bij het project betrokken. Het is financieel mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.