Logo gemeente Deventer

Deventer staat stil bij slavernijverleden

Aan de vooravond van Keti Koti (viering van de afschaffing van de slavernij) besteedt het Etty Hillesum Centrum aandacht aan het slavernijverleden van Deventer. Op donderdag 30 juni a.s. om 19.30 uur houdt cultureel antropoloog Siert Wieringa, in aanwezigheid van burgemeester Ron K├Ânig, een lezing over de verstrengeling van Deventer met de West-Indische Compagnie.

Op deze avond wordt aandacht besteed aan Deventenaren die investeerden in de West-Indische Compagnie met activiteiten in kaapvaart, kolonisatie en slavenhandel. Wat wilden ze daarmee bereiken? Wat was hun achtergrond, welke onderlinge relaties waren er en wat was de rol van het stadsbestuur?

 

Collectieve zelfreflectie

Burgemeester Ron König zal op de avond ook spreken. “We zijn trots op onze Deventer geschiedenis, maar sommige aspecten ervan verdienen nader onderzoek en zelfreflectie”, aldus de burgemeester. “Dat hebben we eerder gedaan door onderzoek te laten doen naar hoe in Deventer werd omgegaan met joods vastgoed in en na de Tweede Wereldoorlog. Er loopt een onderzoek naar straatnamen die verwijzen naar een beladen verleden. En zo gaan we ook op verzoek van de gemeenteraad onderzoek laten doen naar de betrokkenheid van Deventer bij het slavernijverleden en de koloniale geschiedenis. Maar uit historische bronnen weten we al langer dat kooplieden en stadsbestuurders van Deventer volop betrokken waren bij de handel en uitbuiting van tot slaaf gemaakten. Het is de bedoeling dat dit onderzoek in 2023 gereedkomt, om dit bespreekbaar te maken met de huidige inwoners van Deventer. Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft.”

 

Theatervoorstelling

Op vrijdag 1 juli a.s. (Keti Koti) verzorgt theatermaker en filosoof Farida Nabibaks een theatervoorstelling in Mimik. De voorstelling gaat over het leven van de 18e eeuwse, zwarte vrouw Anna van Vossenburg. Zij werd in slavernij geboren op de plantage Vossenburg in Suriname en ze kwam als chaperonne van twee verweesde erfgenamen naar Nederland, waar ze tot het eind van haar leven is gebleven. Wethouder Rob de Geest (Inclusie) zal namens het gemeentebestuur van Deventer de voorstelling bijwonen. 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op TwitterFacebook en Instagram.